Kultura i prosvjeta 28.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Priča međimurske obitelji Kos

Kulturnu javnost Međimurja zainteresirat će, a mnoge i iznenaditi nova knjiga Dragutina Kosa Katarinina pšenica. Ona će starijim naraštajima oživjeti sjećanja na doba uoči i za vrijeme 2. svjetskog rata i mađarske okupacije.

Nakladnik je Književni krug Prelog, a pogovor je napisala mr. sc. Ljubica Duić.

Knjiga se sastoji od sačuvanih rukopisa, dnevnika, pisama i pjesama pojedinih članova obitelji, najviše od pisane ostavštine Dragutinove sestre Katarine Krčmarek rođ. Kos (1927.-1990.).

Ma koliko bili osobni i ticali se osobnih sudbina, pa stoga i dirljivi po svojoj toplini, ti su rukopisi dokumenti vremena i sudbine nekoliko generacija međimurskih ljudi u predratno i ratno doba. I naslov knjige podsjeća na to. Da bi se obitelj prehranila, sestra Katarina odlazi raditi preko Mure, na mađarski veleposjed. Plaćaju joj pšenicom.

Osobito su impresivna svjedočanstva o tome kako se Kosovi uključuju u organizirani otpor mađarskoj okupaciji. Provaljena su i uhićena triju članova obitelji. Prošli su zatvore u Čakovcu i Szombathelyju. Brat Josip hmira u zatvorskoj bolnici u Budimpešti. Otac i brat Ignac prebacuju se preko Drave u partizane, a u jednoj borbi brat pogiba.

Kosova knjiga odiše stvarnim životom međimurskog puka u ono okrutno doba. Ona dijelom može biti i literarna građa za moderan roman o međimurskom čovjeku u XX. stoljeću, o njegovoj borbi za nacionalnu slobodu i socijalnu pravdu, za društveni napredak, o njegovoj težnji da otkrije egzistencijalni smisao.

Hrana duši

Ljubica Duić ocjenjuje da je Kosova knjiga “hrana duši, kruh od uspomena, sazidan od zrnja one, Katarinine, pšenice”. 

Ona je “nešto posve novo, avangardno po formi i sadržaju, pogotovo kao autentičan glas povijesti najsjevernijeg hrvatskog kraja”.

Autor zaslužuje da čakovečki Književni krug organizira književnu večer o njegovoj knjizi, kako bi se čula možda i drukčija mišljenja i ovo vrijedno djelo osvijetlilo s raznih strana.

Dragutin Kos rođen je u Prelogu 1935. kao šesto i najmlađe dijete seljačke obitelji Vinka Kosa i Marije r. Božek. Školovao se u Prelogu, Varaždinu i Zagrebu. Završivši studij na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, zapošljava se 1965. u Građevinskom kombinatu Međimurje u kojem tijekom radnog vijeka obnaša razne dužnosti. 

Četiri godine radi i na radilištima u Moskvi. Prva mu je pjesma objavljena 2002. u Kajkavskom kolendaru, a knjiga lirike Moj put 2013.

Ivo Horvat

Izvor: 3096