Kultura i prosvjeta 27.05.2020. 09:12. Zadnja izmjena: 27.05.2020. 09:16.

Platforma za Društveni centar Čakovec

Prijavite se na program aktivnog gledanja filmova Pametno oko

Volite filmove? Želite saznati na koje sve načine možete gledati svoje omiljene filmove? Zanima vas aktivno i kritičko gledanje filmova?

Prijavite se za sudjelovanje na filmskim tribinama programa aktivnog gledanja filmova „Pametno oko“ pod vodstvom filmskog kritičara i filmofila Nine Kovačića. Program će se odvijati online, a svi zainteresirani se za pojedinačne termine mogu prijaviti najkasnije do nedjelje, 31. svibnja u 23:59 sati putem linka prijavnice.

O programu Pametno oko: Pametno oko je program aktivnog gledanja filmova autora Nine Kovačića tijekom kojeg će sudionici, uz online gledanje stručno odabranih filmova različitih vrsta, rodova, žanrova i stilova, u zajedničkim raspravama biti kritički usmjeravani na promišljanje vlastitog filmskog iskustva.

Program će se odvijati u četiri termina:

  • srijedu, 3. lipnja; četvrtak 4.lipnja; srijedu 10. lipnja i petak 12. lipnja 2020. od 19 do 21 sati.

U prva tri termina sudionici će gledati filmove koje je odabrao autor programa dok se na posljednjem susretu gleda film po izboru sudionika.

Namijenjen je svima zainteresiranima od srednjoškolske pa sve do umirovljeničke dobi, a posebno onima koji žele upisati umjetničke ili filmske akademije, filmskim i medijskim profesionalcima, umjetnicima i onima koji žele znati nešto više o filmu. Za sudjelovanje nije potrebno predznanje, već samo iskren gledateljski interes.

Teme filmova su aktualne i kretat će se od velikih društvenih pitanja do osobnijih iskustava, a poseban će naglasak biti na građenju priča i likova unutar filmske forme, produkcijskim i režijskim odlukama, gledateljskoj recepciji te odnosu stvarnosti i fikcije. Filmom potaknute rasprave nadopunjavat će se raznorodnim idejama iz područja književnosti, povijesti, sociologije, filozofije, psihoanalize itd.

Više o programu možete saznati i na snimci Javnog razgovora o aktivnom gledanju filmova s Ninom Kovačićem.

O voditelju i autoru programa

Nino Kovačić je freelancer s petnaestogodišnjim iskustvom u kulturi i medijima, filmski kritičar i suradnik na filmskim festivalima u Hrvatskoj. Kao stručnjak za filmske teme, s kojima je i diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i CEU u Budimpešti, o filmu piše za glavne časopise (HFLJ, Filmonaut), različite portale (tportal, Kulturpunkt, h-alter, Jutarnji...) te Hrvatski radio. Član je Hrvatsko društvo filmskih kritičara i međunarodnog Fipresci udruženja, te redovito izvještava iz inozemstva, a dosad je bio član nekoliko festivalskih žirija (Krakow, Jeruzalem, Motovun...). Desetak godina radi na najvećim domaćim festivalima poput Animafesta, Zagreb Film Festival-a, ZagrebDoxa (selektor, programski savjetnik, koordinator...) i drugih. Radi i kao filmski edukator u projektu Sedmi kontinent za škole.

Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram). Svi programi su besplatni.


Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse - sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.