Kultura i prosvjeta 17.06.2016. 09:01. Zadnja izmjena: 17.06.2016. 09:09.

KU "Seljačka sloga" Prelog

Priločki folklorni susreti i večer uz tamburicu

Folklorna glazba i ples utkani su u svaku ljudsku zajednicu. Sastavni su dio raznih običaja i obreda koji se izmjenjuju tijekom godine ili pak su vezani uz važnije događaje iz života ljudi. Na taj način formira se i kultura naroda. Glazba i ples su izraz ljudske kreativnosti te kulturnih, društvenih i psiholoških potreba.

Međimurje je kolijevka mnogobrojnih narodnih običaja pa se tako u organizaciji KU „Seljačka sloga“ Prelog već 23 godine organiziraju susreti folklornih skupina pod nazivom "Priločki folklorni susreti". Svrha organiziranja te vrste susreta je očuvanje narodnih tradicija, običaja, narodnih nošnji i druženja ljudi te drugih oblika nematerijalne baštine.

Ove godine, dana 25. lipnja, u Prelogu će se okupiti društva i KUD-ovi iz Pregrade, Velikog Grđevca, Rugvice (BIH), Legrada, Čajkovaca, Donjeg Kraljevca i Preloga.

Društva će predstaviti mjesta iz kojih dolaze kroz pjesmu, ples i običaje na ljetnoj pozornici Doma kulture Grada Preloga s početkom u 19 sati.

Programu na pozornici prethoditi će mimohod KUD-ova i Društava ulicama Grada sa početkom u 18,15 sati.

Dug i bogat razvojni put, osim folklorne glazbe prošla je i tamburica koja je oduvijek bila i ostala najpopularnije narodno glazbalo. Tamburicu i tamburašku glazbu potrebno je i dalje očuvati i njegovati te će se s tim ciljem održati dana 26. lipnja Večer uz tamburicu.

Tamburaška društva iz Goričana, Bjelovara, Labora, Žiškovca, Mačkovca, TS Miris čempresa iz Preloga, TS Sinovi Međimurja i dr. nastupiti će na ljetnoj pozornici ispred Doma kulture Grada Preloga sa početkom u 20 sati.