Kultura i prosvjeta 10.07.2018. 13:50. Zadnja izmjena: 10.07.2018. 13:51.

Međimurska županija

Programi i projekti ulaganja u školstvo nastavljaju se i u nadolazećoj školskoj godini

Međimurska županija već je u završetku priprema za novu školsku godinu 2018./2019. koja počinje u ponedjeljak, 3. rujna, a sa željom da roditelji i učenici uživaju u ljetnim praznicima sve informacije vezane uz nju župan Matija Posavec dao je na konferenciji u utorak, 10. srpnja. - Međimurska županija nastavlja stvarati što bolje uvjete za obrazovanje, a to znači da će i na početku nove školske godine svi udžbenici, za sve učenike osnovnih škola, biti financirani iz lokalnih proračuna. Dakle, prvog dana nastave na klupama će svakog učenika dočekati komplet obaveznih školskih udžbenika, obećao je dodavši da će radne bilježnice biti na teret roditelja. - Ipak, neka općine i gradovi ići će u sufinanciranje ili financiranje radnih bilježnica stoga pratite njihove aktivnosti prije same kupnje, uputio je molbu roditeljima.

Što se prijevoza tiče, on će i u novoj školskoj godini za sve učenike osnovnih i srednjih škola biti potpuno besplatan. Prvog tjedna nastave učenici će se voziti besplatno vlakom ili autobusom i u tom roku moraju ishoditi potrebne iskaznice za prijevoz. I drugi se projekti i financiranja nastavljaju pa će tako djeca hrvatskih branitelja imati godišnju stipendiju u iznosu od 3000 kuna, onima kojima je potrebno osigurat će se osobni asistenti i besplatni školski obroci, a nastavlja se i projekt Palim lampicu u koji je uključeno 80 potencijalno darovitih učenika. Novi projekt s kojim se kreće od 3. rujna zove se Školica. Radi se o predškolskom programu i produženom boravku za učenike romske nacionalne manjine za što će Županija dobiti 2 milijuna kuna sredstva iz Europskih fondova.

- Do kraja kalendarske godine namjeravamo završiti školske dvorane te adaptaciju i dogradnju škola u Orehovici, Draškovcu, Strahonincu i Goričanu. Uskoro očekujemo i potpisivanje ugovora za početak gradnje osnovne škole u Pribislavcu, naglasio je o kapitalnim investicijama župan.

U tijeku su i energetske obnove školskih zgrada te se do početka nastavne godine, a najkasnije do kraja kalendarske godine, očekuje završetak energetske obnove Ekonomske i trgovačke škole, radionica Tehničke i Graditeljske škole, učeničkog doma Graditeljske škole te osnovnih škola u Selnici, Šenkovcu i Donjem Kraljevcu. - U obrazovanje je sveukupno samo u 2018. godini uloženo oko 165 milijuna kuna što je pokazatelj koliko nam je obrazovanje važno, završio je župan Matija Posavec, kojem su se u predstavljanju programa u obrazovanju u novoj školskoj godini priključili zamjenica Sandra Herman, pročelnik UO za obrazovanje kulturu i šport Branko Sušec i Ivan Vinković, direktor tvrtke MIN.