Kultura i prosvjeta 16.07.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:33.

PROJEKT BESPLATNIH UDŽBENIKA

Besplatni udžbenici i prijevoz za sve Međimurska županija nastavlja projekt besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, koji će ove godine koštati oko 600 tisuća kuna.

S projektom se krenulo protekle godine, kada su općine, gradovi i Županija za besplatne udžbenike izdvojili nešto više od pet milijuna kuna. Općine i gradovi izdvojit će po 30 posto iznosa, Županija pokriva ostalih 70 posto, osim u slučaju Grada Čakovca gdje je taj omjer 70:30 za Grad Čakovec. Knjige su učenicima bile "posuđene" i na kraju školske godine morale su biti vraćene, pa će se sada (do)kupiti samo dio udžbenika koji iz bilo kojeg razloga više nisu upotrebljivi.  Prema procjeni, broj knjiga koje su uništene i morat će biti zamijenjene novima kreće se nešto malo više od zacrtanih deset posto.

Naručeno je knjiga u vrijednosti 945 tisuća kuna,  ali će se taj iznos smanjiti zbog očekivanog priljeva novca iz resornog ministarstva, iz kojeg bi moglo biti "spušteno" oko 350 tisuća kuna. Tako bi Grad Čakovec trebao platiti oko 155 tisuća kuna, Mursko Središće 24 tisuće, Prelog 13 tisuća, Belica i Domašinec nešto manje od 10 tisuća...a ti će iznosi još biti umanjeni za broj korisnika zajamćene minimalne naknade. Također se ove Godine nastavlja i projekt besplatnog prijevoza učenika. Nedavno je s međimurskim autobusnim prijevoznicima ("M-grupa") potpisan sedmogodišnji koncesijski ugovor za autobusni prijevoz na području Međimurja, pa će ti prijevoznici odrađivati i prijevoz srednjoškolaca i osnovnoškolaca, koji i dalje ostaje besplatan i pod istim uvjetima kao i protekle godine. (vt)

Izvor: 3141