Kultura i prosvjeta 13.12.2018. 12:44. Zadnja izmjena: 13.12.2018. 12:46.

Čakovec

Projekt Laboratorij arhitekture: Nevidljive prostore učinili vidljivima

Festivalom arhitekture za mlade, pratećom izložbom i predavanjima stručnjaka o oblikovanju javnih prostora i radu s mladima – održanima u Scheierovoj dvorani u Čakovcu - zaključen je projekt Laboratorij arhitekture.

Riječ je o projektu Grada Čakovca i Udruženja arhitekata Međimurja kojem su se priključili učenici Graditeljske škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskog i Tehničke škole Čakovec. - Projekt je bio podijeljen na tri glavna dijela: teorijski, radionice i Festival arhitekture za mlade. Poanta je bila uključiti mlade u javne prostore grada, da nauče što su arhitektura i urbanizam te dobiju ono što ne mogu u sklopu redovne nastave, objasnila je voditeljica, ujedno autorica projekta Branka Levačić, dipl.ing.arh. U početnoj fazi projekta organizirana su predavanja na kojima su učenici upoznali tematiku, a potom je uslijedilo dvodnevno putovanje u Ljubljanu gdje su sudionici projekta analizirali javne prostore. Kasnije su to primijenili i na Čakovcu, s naglaskom na područje oko Trnave.

- Namjerno smo odabrali to područja. Svi znaju da glavni trg treba urediti, no željeli smo ukazati i na druga područja, ona „nevidljiva”. Trnave je izuzetno važna, proteže se cijelim gradom, uz sebe veže prostor na kojem su tenisku tereni i livada. Taj je prostor u vlasništvu Grada i ima potencijala da se uredi, dodaje u razgovoru.

S tim ciljem mostovi uz Trnavu ukrašeni su oslikanim platnima, a novi sjaj dobile su i stazice kod Elektre gdje se nalazi glavni pjašačko-biciklistički pružni prijelaz, ujedno veza sjevera i juga grada, te je na tom potezu zasađen novi drvored. Promjene je doživjelo i košarkaško igralište – pomno osmišljenim grafikama učenici su upozorili na važnost kvalitetnih prostora za sport i rekreaciju – a područje uz Trnavu dobilo je i novu zelenu oazu za odmor i relaksaciju, opremljenu klupama i ležaljkama te upotpunjenu raznim biljem. - Zadnji korak je izložba u kojoj je prezentirano sve što je napravljeno te kako je tekao cijeli proces. Ovo je dokaz da znanjem i aktivnim djelovanjem mladi mogu biti dio vidljivih prostornih i društvenih promjena, zaključila je Levačić.