Kultura i prosvjeta 28.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

Smijeh, vrhunski koncerti i zapažene izložbe

PROLJETNA SEZONA U CENTRU ZA KULTURU

Iskustva iz posljednih 30-ak godina u kojima smo prošli nekoliko kriznih vremena pokazala su da, bilo da je riječ o društvenoj, bilo ekonomskoj krizi, broj publike na kulturnim događanjim raste, rekao je na samom početku prošlotjedne najave proljetnog dijela sezone u čakovčekom Centru za kulturu Romano Bogdan, voditelj tribine Čakovec Četvrtkom i kazališnog programa Centra.
Tako je i lijepo vidjeti brojke iz protekle, svima teške i depresivne 2009. godine. Centar za kulturu u toj je godini pripremio čak 755 programa, a sve je došlo vidjeti čak 71.579 posjetitelja željnih razonode.
Ravnatelj Centra Ladislav Varga optimističan je i za ovu godinu.
Tribina Čakovec Četvrtkom, koja je u jesenskom dijelu i službeno proslavila 40. obljetnicu, počinje već ovog četvrtka, nastupom Kazališne družine Pinklec. Publika je tražila, pa će tako još jednom dobiti priliku vidjeti hvaljenog Dječaka Iveka i psa Cvileka. Do kraja ožujka slijedi još 8 kazališnih predstava, prema Bogdanovim riječima, presjek najboljeg iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije. Uz ležeran dvojac Enisa Bešlagića i Zuhru, tu su i nagrađivane predstave poput Smisla života gospodina Lojtrice Kazališta Knap te Judith French Teatra na Trešnjevci. Kazališni program u travnju još nije definiran, no publici su obećana tri vrhunska programa među kojima se zasada ne isključuje ni gostovanje Opere iz HNK-a Osijek te folklornog ansambla Lado. Svibanj donosi neizostavan Majski Muzički Memorijal, ove godine posvećen 55. obljetnici smrti Josipa Štolcera Slavenskog, a specifičan će biti i po tome što ćemo u Čakovcu po prvi put moći vidjeti i slušati izvedbu najznačajnijeg Štolcerovog djela - Balkanofonije, u izvedbi Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka. Svibanj je, već prema tradiciji, rezerviran za najbolje međimurske amaterske ansamble, a novost je da će, uz Big Band i Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski, nastupiti i sve bolja Kulturno-umjetnička udruga Veseli Međimurci.
Od koncerata svakako treba izdvojiti i nastup poljskog pijanista Huberta Rutkowskog koji će svojim nastupom obilježiti 200. obljetnicu smrti Frederica Chopina, kao i redovite nastupe muzičke omladine na kojima će se predstaviti međimurske studentice glazbe Diana Milković i Marija Berljak.
Filmski program koji spada pod tribinu ČČ-a izdvaja, prema kritičarima, do sada najbolji hrvatski ratni film, Crnci, redateljskog dvojca Gorana Devića i Zvonimira Jurića. Od redovnog filmskog programa dolaze svjetski hitovi poput Sexa i grada te crtani spektakli, novi Shrek i Alvin i vjeverice. Uz filmski program, Marina Oskoruš predstavila je i izložbenu sezonu. Nakon domaćih fotografa, u veljači dolazi izložba akademskog umjetnika iz Livna Ivice Šiška, dok u ožujku gostuje Darko Sačić iz Varaždina. Zatm slijede mjeseci posvećeni domaćim autorima. Travanj će ispuniti Udruženje arhitekata Međimurja, a svibanj Krešimir Hlebec koji svoju izložbu ovaj put postavlja u okviru Majkog Muzičkog Memorijala. U lipnju izlaže još jedan međimurski autor, akademski slikar Željko Lesar. U ljetnim mjesecima galeriju Centra krasit će fotografije biljnog i životinjskog svijeta zagrebačkog fotografa Davora Curića.
Po receptu s početka teksta, lijek za kolektivnu depresiju i neimaštinu, uz vrlo popularne cijene, gotovo sigurno i provjereno, ovog proljeća nudi Centar za kulturu.
K. Štebih

Izvor: 2857