Kultura i prosvjeta 20.11.2017. 12:11. Zadnja izmjena: 20.11.2017. 12:14.

Sveti Martin na Muri

Promocija knjige Zlatka Kraljića Auchtung Auschwitz

Auchtung Auschwitz, trojezična pjesnička zbirka Zlatka Kraljića predstavljena je u petak, 3. studenog, u Svetom Martinu na Muri, pjesnikovom rodnom mjestu.

Za iznimno ugodne književne večeri u kojoj je svojim umješnim moderiranjem razgovora Anđelka Klemenčić, uspjela na svjetlo dana i ona promišljanja autora koja nije zapisao u neku od svojih pjesama, pa ni u naslovnu pjesmu nove zbirke, publika je doista uživala.

Svetomartinski književnik, slikar, ilustrator i restaurator umjetnina Zlatko Kraljić na osebujan način pokušava svojim slobodnim stihom ukazati na pandemijsku bolest današnjice, na novi totalitarizam konzumerizma, na užurbanost, na ulazak u pozlaćene šopingholičarske špilje, upozorava da u vremenu u kojem živimo opet prijeti barbarizam, dehumanizacija.

U njegovim očima svijet postaje jedna velika korporacija zločestoće i primitivizma, pa kao pjesnik Z. Kraljić knjigom Achtung Auschwitz poziva i na otpor, na promjenu, pa makar i s nekom novom revolucijom i kaže: - Uvijek pišem o problemima suvremenog doba, pa sam tako, sudjelujući na na jednoj književnoj manifestaciji u Krakowu, slučajno zavirio u Auschwitz. Sinula mi je tada ideja da bih mogao spojiti Auschwitz i svoje vizije i zato u knjizi govorim o problemima današnjeg svijeta koji izgleda ide u propast. A starije generacije bi barem trebale reagirati. Nekad su pjesnici vodili narode, danas narod vode kompanije. Apsurdno je stanje: znanost nam se razvija na treću ili n-tu potenciju, a čovjek tom progresijom, tom istom brzinom ide dolje, nazaduje...