Kultura i prosvjeta 02.11.2019. 09:26. Zadnja izmjena: 02.11.2019. 09:27.

Kolijevka školstva

Prva osnovna škola Čakovec obilježila 150 godina djelovanja

Svečanošću u Centru za kulturu Čakovec završeno je obilježavanje 150. obljetnice osnutka Prve osnovne škole Čakovec, najstarije osnovne škole u Čakovcu.

Osnovana 31. listopada 1869. godine, kao građanska škola, upisivala je učenike iz cijelog Međimurja te je bila jedina te vrste. Odlukom gradskog poglavarstva Grada Čakovca od 1955. godine škola nosi naziv Prva narodna osmogodišnja škola, a naziv „prva“ ponosno je zadržala i do danas. Tijekom 150 godina škola je mijenjala države, zgrade, ali i imena, da bi 1962. godine dobila naziv Prva osnovna škola Čakovec. Danas ju pohađa 783 učenika u 38 razrednih odjela, a mogu se pohvaliti zapaženim rezultatima na županijskim, regionalnim i državnim natjecanjima. Posebno su ponosni na 1. mjesto na državnom natjecanju u geografiji i 1. mjestu na državnom natjecanju za učenike u krosu koja su ostvarena u prošloj školskoj godini.

Na povijest škole i postignute rezultate osvrnuo se ravnatelj škole Siniša Stričak: „Želimo i dalje poticati nove ideje, kreativnost te u rad unositi nove metode poučavanja. Iz godine u godinu razvijamo se i unaprjeđujemo, obogaćujemo školski kurikulum novim izbornim, izvannastavnim i dodatnim aktivnostima sa željom da budemo prepoznatljiv svjetlonoša odgoja i obrazovanja u zajednici. Naš je cilj zadovoljan i uspješan učenik jer samo takav učenik ima pozitivnu sliku o sebi, prepoznaje vrijednost učenja i obrazovanja te je spreman biti nositelj pozitivnih promjena za napredak društva.“

Ovu veliku obrazovnu obljetnicu u Međimurskoj županiji i rođendan obrazovne ustanove koja je dala brojne umjetnike, književnike, poduzetnike, političare i druge ljude od značaja za lokalnu zajednicu uveličali su brojni visoki uzvanici, bivši djelatnici i učenici škole.

150 godina školstva obilježili su učenici i njihovi roditelji, djelatnici škole, učitelji, profesori i ravnatelji, ljudi koji su napravili razliku, a mnogi od njih uključili su se u proslavu jubileja. U okviru svečanosti nastupili su učenici 2.a razreda, školski zbor, Meri Matjačić i Klara Kolac, a svojim nastupom program su upotpunili bivši učenici škole, danas uspješni umjetnici i glazbenici Jurica Jurasić Kapun, Rebecca Posavec, Ivan Pal, Blanka Tkalčić i David Vuković. Plesnom točkom predstavio se Plesni studio Korak čije su brojne članice polaznice I. osnovne škole, a sam kraj programa obogatili su učitelji izvođenjem recitala te zajednička izvedba pjesme „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla Jalta, Jalta. Povodom jubileja, škola je organizirala i Dan otvorenih vrata tijekom kojeg su za učenike održane brojne radionice, pripremljena je i izložba povijesnih fotografija škole, a izdana je i monografija u kojoj je prikazana bogata povijest škole.