Kultura i prosvjeta 29.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Prvi Međunarodni festival suvremenog pjesništva

Pod pokroviteljstvom Općine Sveti Martin na Muri, u jedinstvenom ambijentu netaknute prirode, uz šum murskih valova i iluminaciju baklji i svijeća te scensku umjetničku zvučnu kulisu na gongu u izvedbi slovenske umjetnice Ines Kraševec, s novom mlinarskom hižom kao scenskim akcentom u pozadini, nastupilo je u subotu, 2. kolovoza, navečer devet pjesničkih imena čiji su stihovi u ovoj  svetomartinskoj, dakle, hrvatskoj međimurskoj noći impresivno zazvučali svojom multikulturalnom invokacijom - pjesničkim promišljanjem i doživljavanjem našega trenutka i vremena. Među gostima su bili afirmirani pjesnici koji su svoje pjesničko djelo ostvarili na različitim jezicima: Lajoš Bence na mađarskom, Stanislava Chrobakova Repar na slovačkom, Primož Repar, Peter Rezman i Milojka Komprej na slovenskom te Ivan Kutnjak i Zlatko Kraljić na hrvatskom standardu, kao i hrvatskom kajkavskom jeziku. Pridružio im se i  Damir Pilko stihovima iz svoje zbirke koja je dobrim dijelom nastala nadahnuta ovim prelijepim krajem.

 

Vlastite stihove interpretirali su sami autori, odnosno, dramski umjetnici. Jedinstven program osmislio je i scenski vrlo sugestivno razradio Zlatko Kraljić koji kao književnik i slikar više od dvadeset godina živi i djeluje u Velenju.  Dosad je izdao dvije knjige stihova, od toga jednu na kajkavskom, a zastupljen je i u najnovijoj slovenskoj pjesničkoj antologiji. Program je moderirala Anđelka Klemenčić. Sveti Martin na Muri dao je suvremenoj hrvatskoj književnoj sceni tri živuća književna imena: Ivana Kutnjaka, pjesnika, prozaika i kritika, Zlatka Kraljića, pjesnika i dramskoga autora, te Kristijana Novaka, mladog autora koji je prošle godine uzbudio hrvatsku literarnu scenu svojim pozamašnim romanom Črna mati zemla, s tematikom poniklom u porječju Mure i Drave i interpoliranim svetomartinskim jezičnim idiomom - koji je kritika posebno zapazila kao specifikum ovoga djela - obogativši time hrvatski prozni diskurs svojom knjigom, a nakon Kalmana Mesarića i Đure Vilovića još u prošlom stoljeću.

 

Ivan Kutnjak ponovo je ostvario značajne rezultate kao pjesnik, ali i kao kritik te prozaik na području putopisa.

- Želja nam je da ova manifestacija preraste u tradicionalnu, kako bismo ovdje, gdje se dodiruju različite kulture i različiti narodi, komunicirali među sobom na jednoj drugoj razini od one počesto tragične, povijesne, koja nam ponekad i danas zagorčuje život - bile su završne riječi načelnika Općine Franje Makovca koji je na kraju svim gostima zahvalio na njihovom sudjelovanju i doprinosu.(i)

Izvor: 3095