Kultura i prosvjeta 16.04.2016. 09:31.

Osnovna škola Ivanovec

Radionica iz robotike za učenike 5. i 6. razreda međimurskih osnovnih škola

Osnovna škola Ivanovec bila je u utorak, 12. travnja mjesto gdje se četrdesetak učenika 5. i 6. razreda iz 12 međimurskih osnovnih škola prvi puta susrelo s robotikom. Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije u suradnji s profesorom tehničke kulture Ivicom Kolarićem iz Varaždina, predstavnikom Hrvatske u svjetskoj organizaciji "RoboCop junior" organiziralo je početnu radionicu iz robotike po pravilima te asocijacije.

U vođenju radionice asistirao mu je Leon Vlašić iz OŠ Štrigova koji je na nedavnom državnom natjecanju mladih tehničara u području Robotsko spašavanje žrtve osvojio drugo mjesto s jednim bodom zaostatka za prvakom. Učenici su upoznali osnovnu konstrukciju robota, osnove programiranja i pokretanja robota. Nakon trosatnog rada učenicima je uspjelo pokrenuti robote i s ponosom i u veselju ih provesti po zadanim trasama.

Za očekivati je da će se od sljedeće školske godine proširiti krug osnovnih škola u Međimurju gdje će robotika postati nova izvannastavna tehnička aktivnost učenika u školskim kurikulima. Međimurski mladi robotičari od uvođenja te kategorije na državnu razinu natjecanja po postignutim rezultatima kontinuirano su pri vrhu. 

Izvor: Željko Medved