Kultura i prosvjeta 04.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Raritetan crtež u Zbirci Marije Zidarić

Poslije  Vamplinove, Bezeredijeve i Kraljeve zbirke, u likovnom fundusu Muzeja Međimurja brojnošću predmeta ističe se  Zbirka Marije Zidarić. Većinu predmeta darovala je Muzeju umjetničina sestra Helena Barković 2009. g., a tijekom života  Marija ih je darovala 1994., 1999. i 2004. godine. 

Rješenjem Ministarstva kulture RH, Zbirka Marije Zidarić zaštićena je 2010. godine kao kulturno dobro. Opus ove primijenjene umjetnice svakako je najraznolikiji u krugu međimurskih likovnih stvaratelja i sadrži radove malog formata u tehnici akvarela i tuša, kostimografske, lutkarske i scenografske skice, lutke iz dječjih predstava, dizajn za tekstil,  žensku i dječju odjeću, skice za tapiserije i tapiserije. Radovi su nastali u razdoblju od 1952. do 2002. godine. 

Svaki segment stvaralaštva ove umjetnice bit će zastupljen u novom postavu likovne galerije.

Marija Zidarić pripada prvoj generaciji školovanih tekstilnih dizajnera u Hrvatskoj  nakon II. svjetskog rata. Značajan je njen pedagoški rad u Višoj tekstilno-tehničkoj školi u Varaždinu u kojoj je predavala kolegije Estetsko oblikovanje tekstila  i Estetsko oblikovanje odjeće od 1962. do 1981. godine. 

Dizajnerski rad Marije Zidarić ugrađen je u temelje suvremenog hrvatskog oblikovanja tekstila, što dovoljno govori o značenju tog dijela njenog opusa u fundusu našeg muzeja.

Zahvaljujući darovanju gospođe Vere Habek iz Čakovca 2012. godine (89 crteža), Zbirka sadrži 554 predmeta i upotpunjena je novim radovima na temu oblikovanja odjeće - trenutačno su 34. Navedeni radovi nastali su u drugoj polovici 1950-ih godina.

Među navedenim djelima nalazi se rijedak i zanimljiv uradak Marije Zidarić. Dosad nije viđen niti jedan sličan rad ove umjetnice. Riječ je o crtežu na kojemu su predlošci ženske obuće za plažu. Dizajn ovih sandala, špagerica i natikača privlačan je danas kao i prije šest desetljeća.

Erika Nađ Jerković

Izvor: 3097