Kultura i prosvjeta 16.03.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:03.

RAZGOVOR S POVODOM: Katarina Hoblaj, voditeljica Dnevnog boravka djece Dr. Antun Bogdan Čakovec

Raduje nas što volonteri dolaze samoinicijativno

Za nedavna boravaka u Dnevnom boravku djece Dr. Antun Bogdan u Čakovcu ostali smo ugodno iznenađeni brojem mladih koji su se nesebično uključili u rad sa štićenicima koji su nažalost drugačiji od drugih. Radili su to s puno entuzijazma i ljubavi bez ikakvih predrasuda. Naprotiv…. Bio je to povod za razgovor s voditeljicom ustanove Katarinom Hoblaj. Upitali smo je, koliko se je otprilike volontera mlađe životne dobi izmijenilo kroz godine djelovanja doma? 


-Teško je procijeniti koliko je volontera prošlo kroz našu ustanovu u proteklih 19 godina jer nismo radili takve analize, međutim posljednjih desetak godina rade se izvješća i analize iz kojih slijedi da prosječno godišnje 40 do 70 volontera odradi do 1900 volonterskih sati. Među njima je proteklih godina bilo oko 30 učenika osnovnih škola uključenih u tzv. Školu za volontiranje koju su vodili njihovi mentori. Bio je to nastavak našeg pilot projekta Odgoj bez predrasuda, kojim smo željeli djecu i mlade upoznati s različitostima njihovih vršnjaka-rekla je i dodala kao je više od polovice sveukupnih volontera su volonteri mlađe životne dobi, najviše učenika srednje škole kojima volontiranje služi i kao profesionalna orijentacija. Među volonterima su bili i studenti, danas već liječnici, profesori i slično…Isto tako naši volonteri su i vanjski stručni suradnici specijalisti pedijatri, stomatolozi, ortodonti, defektolozi, psiholozi koji svojim znanjem i saznanjem doprinose kvaliteti života naše djece i mladih.


Fluktuacija mladih volontera je očekivano velika, međutim u našoj evidenciji je desetak volontera neumornih koji već godinama svoje vrijeme poklanjaju našoj djeci, našoj ustanovi. To su zrele osobe koje su prepoznale da darujući svoje slobodno vrijeme obogaćuju svoj život i vodilja je ljubav , karitativna, kada daješ a ništa za uzvrat ne očekuješ. Istaknula je kako je posebno raduje kako oni među njih dolaze samoinicijativno.sa željom da pomognu drugima. Inicijatori volontiranja su jako često vjeroučitelji, učitelji, profesori i u posljednje vrijeme iz Udruge Zora i Volonterskog centra Međimurske županije. 


I kada dođu, što je njihova uloga ?
-Uloga se određuje prema njihovoj dobi i sposobnosti, a započinje upoznavanjem, s opservacijom, promatranjem i uključivanjem u aktivnosti animiranje dobrog raspoloženja (čitanje priča, pjesama, pjevanjem, šetnjom) do pratnje djece u vožnji za one zrelije dobi uz prethodnu pripremu i edukaciju-pojasnila je.


Kojeg su oni profila ?
-Budući da su mladi pretežno srednjoškolci oni istražuju, traže sebi prostor za djelovanje a humanitarni rad je nešto što je u svijetu i na sreću kod nas prepoznatljivo, što znači da oni za nas i općenito za društvo predstavljaju jedno veliko bogatstvo koje temelji ne na materijalnim već na duhovnim i društvenim vrijednostima.


Poziv, poruka i ostalim mladima…….
- Pozivamo i poručujemo svima koji žele svoj život obogatiti, a imaju vremena da ga daruju. No, ne samo u ustanovama i djeci o kojima mi brinemo, već svom susjedu, nemoćnom i zaboravljenom, i čovjeku u potrebi. Ako nemaju dovoljno vremena neka daruju malo pažnje, prijaznu gestu ili mali osmjeh na ulici, u dućanu, u crkvi. Za nekoga će i to biti dovoljno-poruka je žene koja je pretežiti dio života podarili službi humanosti. 

Izvor: 3125