Kultura i prosvjeta 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Razvijanje zdrave konkurencije

Potaknuti zapaženim rezultatima iz prošle godine, u čakovečkoj Ekonomskoj i trgovačkoj školi odlučili su se na ponovno uključivanje u međunarodno natjecanje Intersteno. Ono se provodi na 20 različitih jezika, među kojima, od 2007. godine, i na hrvatskom jeziku.
Desetominutno brzo prepisivanje teksta i njegova točnost mjeri se na međunarodnoj razini, a provodi se putem interneta. Svrha je da se mlade ljude potakne na stjecanje vještine pisanja na tipkovnici sa svih deset prstiju i njihovo animiranje na zdravu konkurenciju s vršnjacima diljem svijeta. Svaki natjecatelj ima mogućnost usporediti svoje rezultate s drugim sudionicima iste dobne skupine na svom materinjem jeziku i na dvadeset jezika.
Vođeni mentoricom Inom Vargom Podvezanec, dipl.oec., 16 učenika marljivo je usavršavalo vještinu desetoprstnog slijepog pisanja na tipkovnici računala. Natjecali su se Ivona Damiš, Leon Baksa, Fran Blažeka, Tin Vodopija, Ilijana Jazvić, Jessica Juračić, Tanja Kostanjevac, Monika Novak, Karla Katić, Lorena Novinić i Sebastijan Novinić u konkurenciji 12 do 16 godina te Ana Džinić, David Posavec, Jurica Godina, Petra Horvatić i Vinko Kovač u konkurenciji 17 do 20 godina.
Među 1.666 natjecatelja iz cijelog svijeta, najbolji rezultat postigla je Ana Džinić iz 2.UR razreda, osvojivši 87. mjesto, dok su ostali učenici bili u prvoj trećini rang-ljestvice.
A. Ličanin

Izvor: 3083