Kultura i prosvjeta 17.09.2016. 09:54. Zadnja izmjena: 17.09.2016. 10:01.

Otvorenje izložbe

Recentna hrvatska umjetnost iz zbirke Drage Novaka u Centru za kulturu od 22. rujna

U izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec u četvrtak, 22. rujna u 19 sati otvara se izložba - RECENTNA HRVATSKA UMJETNOST IZ ZBIRKE DR. NOVAKA.

Prof. dr. med. Drago Novak (1933.-2011.), rođeni Đurđevčanac, bio je istaknuti liječnik, znanstvenik i profesor rendgenologije na Sveučilištu u Hamburgu, vlasnik instituta za rendgensku dijagnostiku i nuklearnu medicinu u Bonnu. Kao specijalist dao je značajan doprinos europskoj i svjetskoj radiologiji. Međutim, spektar njegovog interesa obuhvaćao je povijest, umjetnost, književnost, kazalište, putovanja…

IZLOŽBA – IZ ZBIRKE – RECENTNA HRVATSKA UMJETNOST

Zbirka umjetnina ne nastaje slučajno. Ona se stvara i gradi, vođena pokretačkom snagom osobe kolekcionara. Stoga možemo reći da zbirka predstavlja osobnost onoga koji je gradi. Iz zbirke možemo iščitati interese, ljubav, stručnost, posvećenost. Zbirka doista jest intimno svjedočanstvo jednog života, osobe, koje možda više nema, ali živi dalje u kolekciji koju je oblikovala. 

U tom kontekstu, ova izložba predstavlja samo mali dio privatne zbirke gospodina Drage Novaka, ali onaj, koji najrječitije govori o njemu kao kolekcionaru i čovjeku.
Jedna od posljednjih, a vjerojatno i najbolja cjelina u cjelokupnoj zbirci, jest zbirka recentne hrvatske umjetnosti, oblikovana tijekom posljednjih dvadesetak godina.
Čitava zbirka sadrži osobni odabir modernih i postmodernih hrvatskih umjetnika dominantnih struja i stilova, ali i onih koji svoj izraz razvijaju nevezano za mainstream. Primjetna je sklonost ekspresivnim izrazima raznih provenijencija, od klasičnih intervencija na figuri ili pejzažu, pa do potpuno slobodnih apstraktno-ekspresionističkih kompozicija.

Postava ove izložbe ima namjeru predstaviti zbirku umjetnina, a posredno, osobu kolekcionara, gospodina Dragu Novaka. On je uzrok i posljedica, pokretač i tvorac, osobni korisnik i objektivni promatrač zbirke u nastajanju. Izložba je presjek ostavštine s naglaskom na umjetničkim djelima hrvatskih umjetnika, aktivnih kroz proteklih dvadesetak godina. Ali izložba je, prije svega svjedočanstvo jedne izuzetne osobnosti, erudita, filantropa, kolekcionara i domoljuba. I kao što svakoj zbirci vrijednost potvrđuju odabrani autori, tako i zbirka, jednom stvorena ima poslanje promocije i umjetnina i autora i kolekcionara. Na ovoj izložbi, svaka je slika sjećanje i svaki predmet uspomena. Ostavština živi dalje i šire od ove izložbe i u dobrim je rukama supruge, gospođe Zlate Novak, koja izuzetnim marom i s puno ljubavi brine da zbirka nastavi živjeti dalje, da nastavi put i avanturu novih dimenzija. (Ksenija Kipke, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka)

Izložbu u Centru za kulturu možete pogledati do 14. listopada.