Kultura i prosvjeta 02.07.2018. 23:11. Zadnja izmjena: 02.07.2018. 23:11.

Čvrsta veza

Restoran Mala Hiža i SŠ Prelog: Gastronomija u rukama domaćih snaga

Iz škole na posao u Srednjoj školi Prelog nije samo floskula – njihovi mladi kuhari i konobari, kao i ostala zanimanja, nadaleko su traženi, kvalitetni radnici. - Nastavna godina ni ne završi, već mi pohapaju sve učenike, kaže ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, prof. Na ovogodišnjim su upisnim rokovima zato povećane kvote, pa će umjesto 20 upisati 32 kuhara, te 10 konobara, 10 slastičara i 24 turističko-hotelijerska komercijalista, 22 poslovna tajnika, 6 pekara, pomoćnih kuhara, slastičara i mesara, te 22 učenika u opću gimnaziju.Ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur i chef Branimir A. Tomašić

Da ih školovanje u preloškoj Srednjoj školi doista čini konkurentnima na tržištu rada, potvrđuju i kuhar Karlo Nađ (21) iz Palovca i konobar Danijel Leček (26) iz Pretetinca, obojica zaposlenici jednog od najboljih hrvatskih restorana – Male hiže u Mačkovcu. Karlo se u restoranu, kojem je ove godine stigla i preporuka za Michelinovu zvjezdicu, zaposlio netom nakon mature. Drugo radno mjesto nije ni tražio, jer se tu ostvaruje profesionalno, uz dobre radne uvjete i plaću, a zbog posla se i preselio u susjedni Šenkovec. Danijel u Maloj hiži goste poslužuje 9 mjeseci, nakon što je iskustvo stjecao u restoranima diljem Međimurske i Varaždinske županije, i tu je također, ističe, iznimno zadovoljan. Karlo i Danijel dio su restoranske obitelji vlasnika i chefa Branimira A. Tomašića, koji već 18 godina u Međimurju razvija iznimnu gastronomsku priču temeljenu na lokalnoj, tradicijskoj kuhinji našega kraja.Karlo Nađ i Danijel Leček bivši su učenici Srednje škole Prelog, danas zadovoljni zaposlenici Male hiže

- Trenutno imamo 7 zaposlenih u kuhinji i četvero u posluživanju, mnogi od njih stigli su nam upravo iz Srednje škole Prelog i naša je snaga i privilegija što nam kuhaju i s nama rade takvi dobri mladi ljudi, ističe Tomašić. Ponosno dodaje da su u svoja gotovo dva desetljeća odgojili 12-tak kuhara i konobara, a da bi i dalje mogao računati na mlade snage, svojim zaposlenicima, uz redovnu plaću, svakog mjeseca do 500 kuna uplaćuje u III. stup mirovinskog osiguranja.

Suradnju sa Srednjom školom Prelog dodatno će učvrstiti stipendiranjem najboljih učenika koje će u Maloj hiži nakon mature dočekati i radno mjesto, a kroz partnerstvo školstva i realnog sektora, uz razvoj međimurske gastronomije, mladim će ljudima omogućiti da svoju životnu sreću pronađu kod kuće.

Izvor: 3296