Kultura i prosvjeta 06.09.2019. 12:33. Zadnja izmjena: 06.09.2019. 12:35.

Urboarhitektura 20+20

Rezime dva desetljeća rada

U Centru za kulturu Čakovec u četvrtak, 29. kolovoza otvorena je izložba UrboArhitektura 20+20. Riječ je o presjeku dvadesetogodišnjeg urbanističkog i arhitektonskog stvaralaštva dvoje čakovečkih arhitekata Bojana Perhoča i Vesne Makovec.

Njihova suradnja duga dva desetljeća - od 2007. godine i u zajedničkoj tvrtki Urbia d.o.o., rezultirala je nizom značajnih projekata. Većina njih je i izložena na izložbi u čakovečkom CZK-u, a predstavljena su i neka urbanistička i arhitektonska rješenja koja nisu realizirana, odnosno imaju potencijal da se ostvare u budućnosti.

- Orijentirali smo se pretežno na sjeverozapadni dio Hrvatske. Osim našeg rada može se vidjeti kako se ovaj prostor razvijao protekla dva desetljeća. Željeli smo doprinijeti njegovu razvoju. Napravljeno je puno toga - od centara naselja do gospodarskih zona, stambenih objekata, obiteljskih kuća. Najzanimljivije su nam bile stvari koje povezuju urbanizam i arhitekturu, a to su urbane sanacije i preobrazbe, pa se tako kolega Bojan primjerice dugo bavi mogućnošću preobrazbe prostora bivšeg MTČ-a, rekla je V. Makovec, dotaknuvši se i nekih izazova s kojima su se susretali u počecima karijere, poput zastarjelih katastarskih karata i poteškoća s tehnologijom.

O arhitektonskom dijelu izložbe govorio je B. Perhoč, ukratko se osvrnuvši na njezin koncept, ali i viziju ove dvojice arhitekata.

- Ovo mi je treća izložba. Pokušao sam svoj rad prezentirati jasno, precizno i kronološki, da izložba bude vizualno atraktivna i da iz priloženog bude jasno što smo radili - od prvog projekta Robne kuće Betex na jugu, do aktualnih projekata, poput novog kvarta na području bivšeg MTČ-a. Ono što smo uvijek nastojali je povezati urbanizam i arhitekturu u jednu cjelinu, rekao je Perhoč.

Zahvalu je uputio svim suradnicima i djelatnicima biroa te poručio da je izložba nije rezultat samo njihovog rada, već rada cijele zajednice.

Postav se može razgledati do 10. rujna, a popratne manifestacije održat će se u Scheierovoj zgradi od 14. do 29. rujna.