Kultura i prosvjeta 10.01.2017. 08:41. Zadnja izmjena: 10.01.2017. 08:42.

Simon Ferlin

S diplomom Fakulteta strojarstva i brodogradnje posao se ne traži dugo

Fakultet strojarstva i brodogradnje je ove, 2016. godine, s najvišom pohvalom završio 24- godišnji Simon Ferlin, dobitnik Rektorove nagrade u akademskoj godini 2015./2016. Nakon završetka studija vratio se kući, u Železnu Goru, gdje je par mjeseci nakon odmora počeo tražiti posao. S uvaženom diplomom, Rektorovom nagradom te trudom i upornošću koje ovaj mladić ima nije trebalo dugo tražiti, pa je početkom listopada počeo raditi zaposlivši se u tvrtki Transpak d.o.o. u Murskoj Soboti.

- Posao sam najvećim dijelom i tražio u Sloveniji, u blizini Železne Gore u kojoj sam odrastao jer je to predivno mjesto za život i ne bih ga mijenjao za drugo, kazao je Simon Ferlin.

Kako je izbor nakon srednje škole pao upravo na Fakultet strojarstva i brodogradnje?

- U srednjoj školi razvio sam interes za strojarstvom. Bio sam fasciniran idejom da sve što strojar zamisli u glavi može jednog dana stajati pred njim u stvarnosti. Danas vidim da sam napravio pravi izbor. Prvo sam završio preddiplomski studij s pohvalom, a potom odmah upisao diplomski studij koji sam uspješno završio s prosjekom 5.0. Nakon završetka studija stekao sam titulu magistra inženjera strojarstva.

Nagradu ste dobili za rad na temu Analiza geometrijskih parametara aneurizme abdominalne aorte na temelju CT snimaka. O čemu se radi u Vašem radu? 
- Aneurizma abdominalne aorte je trajno i nepovratno proširenje aorte i čest uzrok smrti kod starijih osoba. Proces nastanka te aneurizme još dan-danas nije poznat, no poznati su neki rizični faktori koji pospješuju njezin razvoj. Zahvaljujući suradnji s mentorovim kolegama iz SAD-a, ustupljene su mi CT snimke na temelju kojih sam rekonstruirao 3D geometrije cijele aorte, a zatim sam proveo analize geometrijski značajnih parametara kao i statističke analize međusobne ovisnosti pojedinih parametara. 

Kako to da ste odabrali baš ovu temu, što Vas je zaintrigiralo, koji je bio cilj?

- Tijekom studiranja stekao sam mnoga znanja i vještine iz područja općeg strojarstva, no shvatio sam i da danas strojarstvo nema više veze samo s maticama i vijcima, nego je utjecaj i doprinos strojarstva sve više prisutan i u medicini. Rado sam se odazvao na poziv prof. dr. sc. Igora Karšaja da sudjelujem u radu na njegovom projektu koji se bavi analizom stvaranja i rasta aneurizme abdominalne aorte. Nakon par mjeseci rada odlučili smo dio moga doprinosa projektu „iskoristiti“ za Rektorovu nagradu. U radu smo htjeli pokazati statistički značajne ovisnosti pojedinih parametara kako bi se u budućnosti mogao lakše analizirati rast aneurizme i tako pomoći liječnicima u odluci je li potreban operativni zahvat ili nije. 

Što za Vas znači Rektorova nagrada? 

Primiti Rektorovu nagradu za mene je bila iznimna čast jer smatram da je to najveća nagrada koja se studentu može uručiti. Drago mi je da je na ovaj način prepoznat značaj i vrijednost moga istraživanja i da moj rad nije bio uzaludan. Odlično se poklopilo što je sama dodjela Rektorove nagrade bila održana na moj rođendan, 17. lipnja, tako da mi je nagrada došla i kao lijep rođendanski poklon. U njoj vidim i dodatan poticaj i izvor motivacije za daljnji rad i profesionalni razvoj. 

Bicikliranje i vinogradarstvo uz faks i posao

Uz rad na fakultetu Simon Ferlin slobodno je vrijeme provodio s prijateljima. Svih pet godina živio je u studentskom domu, pa društva nije nedostajalo. Vikendom je često odlazio kući Međimurje gdje je roditeljima pomagao u vinogradu. Danas, kada više nije u Zagrebu, ima još više vremena za vinograd i za druge poslove u kući. U slobodno vrijeme obožava biciklirati, pa je ovo ljeto biciklirao do Austrije i natrag, napravivši u jednom danu gotovo 120 kilometara.

- Našlo se vremena za sve, a sada kada je vani zahladilo pronašao sam neke nove interese uz koje se mogu opustiti nakon posla i učiti nove stvari, dodao je Ferlin.

Je li Vas fakultet dobro pripremio za današnji posao?

- Svakako. Stekao puno teoretskoga znanja koje se vrlo brzo može primijeniti u praksi. Naučio sam raditi u mnogim softverskim programima za crtanje, modeliranje i simulacije koje danas koristi većina strojarskih tvrtki, pa sam se jako brzo snašao na poslu.

Kome bi preporučili da upišu FSB?

- FSB bih preporučio onome koga zanima fizika i tko se ne boji izazova. Potrebno je uložiti puno truda i vremena kako bi se uspješno završio ovaj fakultet, ali kada uspiješ u tome osjećaš se sretno i zadovoljno jer shvatiš da se sav uloženi trud isplatio. Kada po završetku FSB-a počneš raditi, vidiš da gotovo sve što su ti profesori objašnjavali na predavanjima ima primjenu u praksi i brzo uspiješ uvidjeti vezu između teorije i prakse, kazao je Ferlin zahvalivši roditeljima koji su mu tijekom cijeloga školovanja bili velika podrška, kao i kolegama s fakulteta i ostalim prijateljima te mentoru prof. dr. sc. Igoru Karšaju i asistentici Lani Virag, mag. ing. mech. koji su mu velikim dijelom pomagali oko istraživanja na temelju kojeg je dobio Rektorovu nagradu.