Kultura i prosvjeta 16.07.2018. 13:14. Zadnja izmjena: 16.07.2018. 13:14.

Škola u Čakovcu

ŠAF: Iza dvije minute animiranog filma stoji 30 sati rada

Škola animiranog filma Čakovec bila je od 24. do 30. lipnja domaćin međunarodne filmske radionice koja je okupila 22 djece iz nekoliko hrvatskih klubova i studija animiranog filma. Bilo je tu osmero ŠAF-ovaca, već iskusnih u animaciji, kojima je sudjelovanje u radionici bilo svojevrsno priznanje, a u uz njih i djeca iz Zagreba, Varaždina, Zaboka, Svetog Petra Orehovca u Koprivničko-križevačkoj županiji, ali i iz Bratislave u Slovačkoj. Ovogodišnja je radionica bila jubilarna, dvadeset i peta, ali je njena povijest i duža od od četvrt stoljeća, podsjeća tajnica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić. Prva je održana još 1986. godine, ali su sljedeće isprva održavane bijenalno, a godišnji ritam počeo je tek nakon devete.

- Radionicu je vodilo dvoje gostiju. Marie Claire Juin iz Francuske, iako mlada već iskusna jer je kao praktikantica radila u nekoliko grafičkih i animacijskih studija, gdje se specijalizirala za rad na lutka filmovima, oblikovanju likova i 2D animaciji, a sada radi u profesionalnoj produkciji na izradi pozadina i animacija u raznim tehnikama. Drugi naš gost je Tomaš Danay iz Bratislave, voditelj tamošnjeg dječjeg studija animacije i dio profesionalne organizacijske ekipe tamošnjeg bienalnog festivala animacije, sličnog zagrebačkom Animafestu, a na kojem smo i mi već sudjelovali. Tako smo i ovom radionicom ispunili cilj povezivanja sa srodnim škola u Hrvatskoj i svijetu. Konkretan zadatak koji smo si postavili je da snimimo dva filma, jedan u tehnici plastelina, koja je specijalnost našeg gosta iz Slovačke, a u drugi u kombiniranoj tehnici crteža i kolaža, koja je specijalnost naše gošće iz Francuske. U oba su djeca snimila i vlastiti ton, objasnila je Bijelić Ljubić.

Jasminka Bijelić Ljubić (desno), s gošćom i suradnicom iz Francuske Marie Claire Juin

Radionica je zaključena završnom projekcijom, u subotu, 30. lipnja, u čakovečkom Centru za kulturu, na kojoj su prikazani film Evolucija - nastao pod voditeljskom paskom Tomaša te Snovi, do kojih je sudionike radionice vodila Marie Claire Juin, ali i godišnja produkcija ŠAF-a koja objedinjuje dvadesetak filmova prvijenaca ŠAF-ovaca početnika i šest nešto većih filmova starijih ŠAF-ovaca koji će se predstavljati na smotrama i festivalima. Time se predstavilo šezdesetak od 77 polaznika ŠAF-a ove godine. Jasminka Bijelić Ljubić posebno ističe lutka film Vrijeme leti, prvi u toj tehnici nakon stanke od nekoliko godina. Značaj ovog filma je je u tome što je lutkarska tehnika zahtjevna - do željenog se učinka dolazi teže nego crtežom, zato ju se i smatra kraljicom animiranog filma.

Teškoća u samom procesu izrade nije bilo

-Djeca su zdušno surađivala, kao da su obitelj, a zacijelo i ima braće i sestara. U drugom filmu su animirala dječju pjesmicu Prvo leto služim. Izabrala su temu iz tradicije, dok inače naši ŠAF-ovci u novije vrijeme sve češće predlažu teme suvremene problematike, utjecaja tehnologije na nas, ovisnosti o internetu i društvenim mrežama i usamljenosti koju ona proizvodi, o nerazumijevanju i nasilju među vršnjacima, čega su djeca svjesna, ali se tomu ne mogu oduprijeti, zaključuje.

Srž uspjeha je ideja

Kad je osnovan pred 43 godine ŠAF je bio pionirski poduhvat, ne samo u nekadašnjoj Jugoslaviji, po tome što je filmska animacija izašla iz profesionalnih studija, a autorima su postala djeca. Danas nije u tome usamljen, naravno, pa niti u Međimurju.

- Međimurje ima dosta razvijenu aktivnost školskih filmskih radionica, ali ipak manje kad je ova vrsta filma u pitanju. Voditeljima filmskih radionica ona se vjerojatno čini prezahtjevnom, i organizacijski i tehnološki. Animacija doista jest spora, traži pomno planiranje i organizaciju, tridesetak sati rada za film od dvije minute. Pitanje tehnologije danas nije presudno, animirani film se može napraviti i s kvalitetnijim mobitelom. No pretpostavka je da ideja bude dobra, bez nje neće biti rezultata. Razrada ideje traži najviše vremena jer tu treba izaći izvan svijeta fizičke realnosti, ona može potrajati tjedan dana, a i cijelu školsku godinu, dodaje.

U nekim školama ima entuzijasta koji su spremni s djecom potražiti pravu ideju i sredstvima animacije ju pretočiti u film. Tako u II. OŠ u Čakovcu djecu vodi Monika Vrtarić-Vuk, u Ivanovcu je to Radovan Petković, Ljubica Žabek-Horvatić iz OŠ Gornji Mihaljevec također djecu vodi na radionice koje su dvaput organizirane i u Područnoj školi Železna Gora gdje je učiteljica Đurđica Hradel.

Izvor: 3298