Kultura i prosvjeta 16.12.2017. 09:17. Zadnja izmjena: 16.12.2017. 09:17.

Mladi informatičar

Samuel Sobočan iz Čakovca: Redovitim i napornim radom do Oskara znanja

Među dobitnicima najznačajnijeg priznanja u obrazovanju, Oskar znanja, koji dodjeljuju  Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, ove godine je i jedanaestogodišnji Samuel Sobočan iz Čakovca. Mladi je Samuel nagradu primio zbog odličnog uspjeha na državnom natjecanju iz informatike održanom u ožujku u Primištenu. Od petih razreda osfnovnih škola on je u kategoriji Primjena algoritma osvojio prvo mjesto, a koliko se za to natjecanje pripremao i koliko je radio ispričao nam je on sam.

– Tri sam godine, od trećeg razreda osnovne škole, član udruge Mladi informatičari Strahoninca, a krenuo sam na poticaj roditelja. Na nekoliko radionicfa udruge išao sam već u prvom razredu osnovne škole, no to je za mene ipak bilo prerano, pa sam pokušao ponovo nakon dvije godine. Tada su mi algoritmi i programiranje bili nešto novo i jako zanimljivo te sam nastavio učiti informatiku kao član MIS-a, kazao je Samuel.

Njegova majka Ljubica i otac Drago od malena su kod Samuela vidjeli interes za matematiku, a kako je Drago poznavao predsjednika MIS-a Dejana Drabića, nakon što je Samuel bio spreman upisali su ga u tu udrugu. Njegov potencijal za informatiku i programiranje ubrzo je vidio i sam voditelj udruge.

Ponosni roditelji

– Od početka mi je sve bilo jako teško i dosta nejasno, no malo pomalo svladao sam programski jezik i uz zadatke učio programirati i dan za danom bilo mi je sve zanimljivije pa usprkos težini zadataka nisam odustajao. Za neki mi zadatak treba i par dana da ga riješim, no to ne znači da ne mogu, objasnio je jedanaestogodišnji Samuel.

Danas je učenik šestog razreda osnovne škole, a već je naučio da za odlične rezultate treba jako puno raditi, ponekad se nečega odreći, ne odustajati i svaki dan vježbati. –Na zadacima iz informatike pokušavam raditi svaki dan, i vikendom i pod školskim praznicima, navodi Samuel, a njegovi roditelji to potvrđuju. –Oduvijek ga učimo da treba biti ustrajan i da dok vidi da mu nešto dobro ide od ruke, ne odustaje od toga tek tako. Drago nam je da je od malena stekao pozitivne radne navike, ponosna je mama Ljubica.

- Državno natjecanje iz informatike trajalo je tri dana, od toga sam se dva dana pripremao, a treći dan pisao se ispit. Bio sam uvjeren da sam slabo riješio i da ću biti posljednji, nasmijano kaže Samuel dok mama Ljubica dodaje da je bio šokiran kad su rekli da je prvi. – Najprije nisam mogao vjerovati, no kad sam shvatio što se događa i da sam osvojio prvo mjesto, bio sam presretan, a Oskar znanja koji su nam dobio kasnije, potvrda je napornog rada i poticaj da se dalje bavim informatikom, ma koliko god ponekad bilo teško, kaže jedanaestogodišnjak. Početak ljetnih praznika Samuel je ove godine proveo na Kampu mladih informatičara Hrvatske u Krku. –Sudjelovali smo na raznim radionicama i učili rješavati složene natjecateljske zadatke koristeći napredne algoritme. Bilo je poučno, ali i zabavno. Upoznao sam informatičare iz drugih osnovnih škola i stekao nove prijatelje, prisjeća se Samuel. Uz informatiku, voli slagati lego kocke, a povremeno zaigra i nogomet.

– Vrijeme si dobro organiziram pa sve stignem, navodi Samuel ozbiljno napomenuvši da mu informatika jako puno znači pa se nada da će njome dogurati do još državnih natjecanja i osvojiti još koje prvo mjesto.