Kultura i prosvjeta 10.06.2016. 10:50. Zadnja izmjena: 10.06.2016. 13:50.

Smotra Međimurske popevke u Nedelišću

Sandra Bagarić: Čuvajte ovo blago koje imate!

- Međimurje kak si liepo zeleno, cvetićem si ti meni ograjeno - zapjevala je na otvorenju 32. smotre hrvatske pučke popijevke iz Međimurja "Međimurske popevke" operna pjevačica Sandra Bagarić. I ovogodišnja smotra održana je u Nacionalnom gimnastičkom centru ATON u Nedelišću, u subotu 4. lipnja. Dovođenje Sandre Bagarić pokazalo se kao pun pogodak, jer s međimurskom popijevkom kao da se rodila, iako tomu nije tako...

- Vjerujte mi, danas prvi put pjevam međimurske popijevke, zato sam si malo morala i čitati... ali oduševljena sam! Trebate čuvati ovo blago koje imate i prenositi ga na nove generacije. I ja ću sigurno uvrstiti neke od ovih popijevki u svoj repertoar - kazala je slavna gošća nakon sjajnog nastupa u kojem je i "zacupkala" nogama. Ujedno je i zatvorila večer spletom poznatih međimurskih pjesama, uz pratnju orkestra Međimurske popevke.

Nije bilo lako probiti se

A probiti se na završnu smotru nije bilo lako. Prethodno su održane predsmotre u Donjem Kraljevcu, Štrigovi i Pustari te Dječja smotra u Toplicama Sveti Martin. Stručna komisija na čelu s prof. dr. sc. Stjepanom Hranjecom bila je na "sto muka" kako od stotinjak izvedenih napjeva odabrati najbolje. No zajedno s profesorima Branimirom Magdalenićom, Miroslavom Novakom i Dragicom Karolinom Šimunković odlučio se za 20 popijevki, kojima su dodali četiri s dječje smotre. I nisu pogriješili ni s jednima, a svakome tko nije posjetio ovaj spektakl međimurskog melosa može biti žao.

Nastupili su: Mješovita pjevačka skupina KUU-a "Seljačka Sloga" Nedelišće, Muška pjevačka skupina KUD-a "Katruže" Ivanovec, Cecilija Merkač Hudopisk iz Domašinca, Oršolja Kuzma iz Budimpešte, Ženska pjevačka skupina KUU-a "Društvo žena" Gornji Kraljevec, Mješovita pjevačka skupina KUD-a "Mura" Novakovec, Mješovita pjevačka skupina Serdahel, Mješovita pjevačka skupina KUD-a Općine Donji Kraljevec, Marija Biber iz KUD-a Podturen, Renata Kramar iz KUD-a "Mura" Mursko Središće, Mješovita pjevačka skupina iz Kaniže, Ženska vokalna skupina KUU-a "Veseli Međimurci" Čakovec, Ženska vokalna skupina "Sv. Marko" Selnica, Mješovita pjevačka skupina "Fijolice" MFD-a Ljubljana, Ivan Mađarić s KUD-om Šandorovec, Mješovita pjevačka skupina KUD-a Sumarton, Ivan Brljak s KUD-om "Seljačka Sloga" Donja Dubrava, Karlo Čeh s KUD-om Belica i Dominik Padarić s HKUU-om Sv. Martin na Muri.

Nema straha za budućnost

Iako su nastupali u sredini programa, posebno valja istaknuti nastupe četvero odabranih s dječje smotre, koji su pokazali da za budućnost međimurske popijevke ne treba strahovati. Bili su to: Karla Šoštarić s KUU-om Zasadbreg, Vivien Buda iz mađarskog Društva Horvata Kre Mure, Dječja pjevačka skupina Dječjeg vrtića "Sunčeko" iz Selnice i Dječja pjevačka skupina KUU-a Žiškovec.

Slavna gošća Sandra Bagarić bila je pun pogodak organizatora

 

Da bi sve bilo autohtono, uvodne govore za svakog izvođača na izvornoj nedelskoj kajkavštini napisao je Franjo Preložnjak, a sjajno interpretirao Miljenko Ovčar. Uvodne govore održali su profesorica Dragica Karolina Šimunković te Ivan Trojnar, predsjednik Seljačke Sloge. Smotru je otvorila dožupanica Sandra Herman, a na čelu organizacijskog odbora smotre bila je Jasna Hajdinjak. Dodajmo i da je u hodniku ATON-a postavljenao izložba fotografija i tekstova sa svih dosadašnjih smotri. Odabrao ih je Franjo Preložnjak, a postavio akademski slikar Veljko Posavec.

Franjo Preložnjak i Jasna Hajdinjak zaslužni su za izložbu fotografija i tekstova sa svih dosad održanih smotri