Kultura i prosvjeta 04.12.2019. 08:16.

Projekt

ŠKOLICA JEDNAKIH MOGUĆNOSTI: Odlični rezultati projekta, ali što dalje?

Projekt Školica jednakih mogućnosti, koji se provodio u pet međimurskih osnovnih škola i jednom vrtiću pokazao je izvrsne rezultate, no problem nastaje kad projekt završi i izostane daljnja financijska potpora, zaključak je završne konferencije projekta održane u utorak, 26. studenog u OŠ Orehovica. U projektu, kojem je nositelj Međimurska županija sudjelovale su osnovne škole iz Orehovice, Kotoribe, Male Subotice, Macinca i Podturna, te dječji vrtić iz Murskog Središća i to nizom aktivnosti od organiziranog boravaka za učenike Rome, prijevoz u predškolu i osiguravanje ostalih uvjeta i potpore u uključivanju u odgojno-obrazovni sustav.

No, očigledan je nedostatak institucionalne potpore osnovnoškolskom obrazovanju, pa se lokalna zajednica snalazi ovakvim i sličnim projektima kako bi se romske obitelji dodatno osnažilo i djeci pružilo bolje uvjete obrazovanja, naglasila je županijska pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak. 

- Kad jedan projekt završi, u Županiji moramo nalaziti druge izvore financiranja i to prečesto završava u izvornom proračunu. Sljedeći bi korak bio da se izborimo da to budu stalni programi i sadržaji koje će financirati ministarstvo, poručila je B. Novak.
Potvrdili su to i ravnatelji spomenutih škola. Branko Sušec iz OŠ Orehovice naglasio je kako su učinci produženog boravka vidljivi već idući dan, jer su djeca maknuta s ulica gdje, osobito u romskim naseljima, nemaju nikakvih dodatnih sadržaja, dok je Marijana Cerovec iz OŠ Podturen istaknula kako su kod učenika uključenih u projekt bili vidljivi pomaci i u usvajanju znanja, pisanju zadaća, provjerama znanja, ali i u socijalizaciji, sportskim i kreativnim aktivnostima. 

S istim se susreću i u njihovu vrtiću, nadovezala se ravnateljica Vrtića Maslačak iz Murskog Središća Ivana Maltarić, jer je djeci iz naselja Sitnice u prošloj pedagoškoj godini bio osiguran prijevoz do vrtića, a od 1. rujna ove godine više nije.
Program produženog boravka obuhvatio je 175 učenika nižih razreda, a organiziranim prijevozom 151 dijete je uključeno u programe predškole. Ukupna vrijednost projekta je oko 1,66 milijuna kuna.