Kultura i prosvjeta 15.03.2017. 08:06. Zadnja izmjena: 15.03.2017. 08:08.

Predavanje

Skup o mađarskoj povijesti u Donjem Vidovcu

U petak, 3. ožujka je u Donjem Vidovcu održan program kojim se prisjetilo na revoluciju i oslobodilački rat u Mađarskoj 1956. Bilo je to vrijeme kada su mnoge mađarske obitelji bile prisiljene pobjeći u Hrvatsku i druge zemlje.

Program se odvijao u dva dana. Prvi dan u Mađarskoj, a drugi dan u Donjem Vidovcu i Donoj Dubravi. Program u D. Vidovcu je otvorio dr. Bali Lorant iz Katedre za Poduzetničku ekonomiju i ruralni razvoj Fakulteta Georgikon Panonskog sveučilišta u Keszthely (Mađarska), čiji su studenti došli u Hrvatsku. Njima se obratio i Mario Moharić predsjednik Europske grupacije za teritorijalnu suradnju istaknuvši povezanost ljudi i sudbina s obje strane Mure. Načelnik Općine D. Vidovec Josip Grivec posebno je naglasio činjenicu da je put do slobode i demokracije često puta posut patnjama.

Akademik Dragutin Feletar je u zanimljivom predavanju govorio o stoljetnom suživotu žitelja s obje strane Mure, velikoj povezanosti na gospodarskom, kulturnom i svakom drugom planu koji je nasilno prekinut nakon razlaza tadašnje Jugoslavije i SSSR-a. Dr. sc. Hrvoje Petrić izlagao je je o događajima u Mađarskoj 1956. povezujući ih s događajima.