Kultura i prosvjeta 16.11.2019. 11:37. Zadnja izmjena: 16.11.2019. 11:37.

Mjesec knjige

Slovo do slova pjesništva Petrane Sabolek

U sklopu ovogodišnjeg Mjeseca knjige u Knjižnici „Nikola Zrinski” u Čakovcu u utorak, 29. listopada, održan je književni susret u kojem je svoje literarno stvaralaštvo predstavila Petrana Sabolek, spisateljica i pjenikinja iz Čakovca. Slušateljstvo je bilo mlado, činili su ga učenici 2. c razreda I. Osnovne škole Čakovec, koje je vodila Draženka Blažeka, njihova razrednica. Petrana Sabolek deklamirala je pjesme iz rane faze stvaranja, iz njene treće zbirke, ovoj prilici i publici primjerene teme i naslova „od slova do SLOVA”. Prisjetila se i svojih spisateljskih početaka pred gotovo 30 godina.
- Osjetila sam poriv za pisanjem u vrijeme kad je počeo rat, inače profesionalni nisam bila vezana uz literaturu, strukom sam pravnica, ali sam tada htjela zabilježiti tjeskobu tog vremena. No moja kći Simona mi je rekla – ako već misliš da moraš razgovarati s papirom zašto se baviš tim glupostima, nećeš ljude time promijeniti, počni pisti za mlade. Tako me ona potaknula na ono što je glavnina mog stvaralaštva, to je pisanje za djecu i tako je nastala prva zbirka „Mjesec u krevetu”.

Zbirka koja je bila potka ovog susreta imala je sličan začetak, ispričala je, trebao joj je lagan poticaj izvana da bude otponac pisanju. - Napisala sam pjesmu abeceda, a moja prijateljica Tanja Dobošić, koja je bila učiteljica, kad ju je pročitala zapitala je – a zašto ne bi tako napisala stihove za svako slovo abecede.

Knjiga je ilustrirana, a oslikali su je baš oni kojima je bila namijenjena – učenici 2. razreda OŠ Strahoninec, rekla je i istaknula zanimljivu paralelu s današnjim trenutkom – i tada je bio nekakav štrajk prosvjetara, ali se u školi radilo, crtalo se za knjigu, entuzijazam djece je bio velik. I neke druge knjige bile su ilustrirane, a Petrana Sabolek je istaknula pomoć koju je imala u svojim počecima od istaknutog grafičkog dizajnera Borisa Lisjaka, on je ilustrirao prve dvije njene zbirke „Mjesec u krevetu” i „Čovjek s tristo zvanja”, onu prvu i na vlastitu inicijativu i gratis.

Na ovom su susretu pomoć u razgovoru s djecom Petrani Sabolek pružili i članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca koji su izveli nekoliko scena iz predstave „Bodljikavi raj”. Ovo je kazalište njen dugogodišnji suradnik, rekao je njegov voditelj Dejan Buvač, dosad je na scenu postavilo pet predstava po njenim literarnim predlošcima. Za 15. prosinca je najavio novo izdanje predstave „Snješkovići i Snješkomrz” praizvedene 2008. godine. Nekoliko scena koje su mladi glumci Dječjeg gradskog kazališta ovom prigodom izveli pak su fragmenti buduće predstave, koju pripremaju za proljeće iduće godine.

I Petrana Sabolek je proteklih dana javnosti predstavila svoje nove projekte. Riječ je o dvjema zbirkama pjesama namijenjenih odrasloj publici: „Pjesnički flešbek” su kroničarski zapisi u stihu, dok se „Pjesme iz Apsudistana” referiraju na aktualni trenutak. Autorica je dosad izdala 13 knjiga, u stihu i prozi, na kajkavskom i na standardu, raznih literarnih žanrova. No, napisala ih je još jedanaest, a i njih je objavila, kao i ove već tiskane, ali na internetu, koji još ne doživljavamo kao ustaljeni literarni medij (adresa je www.petrana-sabolek.net). Do autorskih prava i mogućih tantijema ne drži, 'neka ono što sam napisala bude dostupno svima', kaže.