Kultura i prosvjeta 30.09.2016. 08:52. Zadnja izmjena: 30.09.2016. 09:03.

Ponedjeljak, 26. rujna

Srednja škola Čakovec donijela europske jezike među građane uz Europski dan jezika

Srednja škola Čakovec obilježila je Europski dan jezika postavivši štand na trgu u Čakovcu. Europski dan jezika obilježava se u organizaciji Europske komisije svake godine 26. rujna. Taj je dan prilika za podizanje svijesti o mnoštvu jezika u Europi, promicanje kulturne i jezične raznolikosti te poticanje ljudi svih dobi na učenje jezika – poznavanje više od jednog jezika ljudima olakšava pronalaženje posla i omogućuje rast poduzeća.

Učenici Srednje škole Čakovec imaju mogućnost u školi učiti sedam europskih jezika: uz redovnu nastavu njemačkog i engleskog jezika, tu su još i francuski, španjolski i slovenski kao fakultativni i izborni predmeti te od ove godine i pripreme za Deutsches Sprachdiplom (Njemačka jezična diploma). Nastavom iz grčkog i latinskog jezika jedina su škola u regiji sa smjerom klasične gimnazije. 

Ove godine sudjelovali su u obilježavanju Europskog dana jezika izvan prostora škole kako bi u potpunosti ispunili ciljeve akcijskog dana prema smjernicama Europske komisije:
• osviještvanje građanstva o važnosti učenja jezika i poticati učenje većeg broja jezika da bi se povećala višejezičnost i razumijevanje različitih kultura;
• promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe;
• poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje. 

Osim navedenih ciljeva EK, željeli su ohrabriti i potaknuti učenike na aktivno korištenje jezika i znanja kroz izvanučioničku nastavu. Uz to, učenici su vrlo rado preuzeli uloge učitelja i motivirali sugrađane da obnove svoje znanje iz stranih jezika ili pak nauče nešto novo iz pojedinih europskih kultura. Na gradskom su trgu u periodu od 11 do 13 sati postavili štandove s promotivnim materijalima i tradicionalnim jelima pojedinih zemalja. U suradnji s profesorima učenici su pripremili interaktivne igre, kvizove i kratke dramske prikaze na stranim jezicima pa su zainteresirani imali priliku kušati pravi engleski čaj, porazgovarati s izvornim govornikom njemačkoga jezika ili čuti ulomak iz Homerove Ilijade na grčkom i latinskom.