Kultura i prosvjeta 05.11.2016. 09:54.

O važnosti pojasa

Srednjoškolci iskusili prevrtanje i sudare

Međimurski srednjoškolci i ove su godine sudjelovali u akciji "KLIK - sigurnosni pojas - navika odgovornog ponašanja u prometu." U svojim školama saslušali su predavanje o važnosti pojasa, utjecaju alkohola i droga na sposobnost vožnje te o posljedicama prevrtanja i sudara. Nakon toga na svojoj su koži donekle i iskusili kako je to sudjelovati u sudaru.

U utorak 25. listopada u atriju Gospodarske škole Čakovec oko 14 sati zatekli smo i fotografirali učenike trećih razreda Graditeljske škole Čakovec. Nakon predavanja stigli su kako bi isprobali postavljene HAK-ove simulatore sudara i prevrtanja. Potom su na glavu stavili "pijane" naočale, koje dočaravaju kako je biti pod utjecajem alkohola i raznih droga. Uz njih bili su Neno Ban i Nikola Novak iz Autokluba Čakovec. - U simulatorima sudara i prevrtanja shvatit će koliko je pojas važan u oba slučaja. Pojas štiti od ozljeda glave, noga, prsa... Ako nisi vezan možeš izletiti iz vozila. Mnogo se radi na edukaciji, a opet svjedoci smo tolikim tragedijama, evo jučer su poginule četiri osobe... Mnogi su vozači danas na mobitelima i živčani - ispričali su nam Ban i Novak. Dodali su i nekoliko savjeta: kod prevrtanja ruke držati prekrižene na prsima, a naslon za glavu podešavati do visine očiju.

Bio je tu i Ladislav Požgaj, "cestovni preventivac" Postaje prometne policije Čakovec. Istaknuo je odličnu suradnju s Gospodarskom školom, koja inicira niz ovakvih aktivnosti jer i sama odgaja buduće vozače. - Djeci pokušavamo dočarati što to znači kad si na krovu, kad se vozilo prevrne te koliko je pojas važan u tim trenucima. Isto tako i kod sudara. Educiramo ih od predškolskog uzrasta te ih upozoravamo na opasnosti koje prijete od alkohola i droga - kaže Požgaj. U akciji je sudjelovao i Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije.