Kultura i prosvjeta 25.06.2016. 13:39.

Srednja škola Čakovec

Srednjoškolci se skitali med Murom i Dravom!

Srednja škola Čakovec provela je zanimljiv projekt pod nazivom "Skitnje med Murom i Dravom" koji su profesori Mladen Tota i Monika Cindrić osmislili s ciljem da darovite učenike upoznaju s osnovama i metodama znanstvenog rada na terenskoj nastavi iz biologije i geografije.

Najprije je kroz selekcijski postupak odabrano deset najtalentiranijih učenika koji su potom sudjelovali u projektu, a oni su Lea Čalopek, Helena Varga, Filip Tomšić, Dino Dolenec, Leon Šavora, Ana Marčec, Anja Škvorc, Pia Vinka Klaić, Luka Blagus i Maja Drvenkar. Praktičnom dijelu prethodio je teorijski dio u kojem su profesor Mladen Tota i profesorica Kristina Trstenjak, koja je bila zamjena za profesoricu Cindrić, učenike upoznali s teorijom stručnog i znanstvenog rada, pravilima citiranja, načinima traženja izvora kao i praktičnim softverom.

Krajem ožujka provedena je prva terenska nastava na kojoj su učenici posjetili ustanovu "Međimurska priroda", a nakon toga i najstarije crpilište nafte na svijetu u Peklenici. Put ih je potom odveo u Žabnik gdje su se okušali u prepoznavanju ptica te posjetili novoosnovanu ergelu međimurskog konja. Glavni i najzanimljiviji dio projekta – dvodnevna terenska nastava na rijeci Dravi, nastupio je 16 i 17. travnja.

Organizator i partner na terenskoj nastavi srednjoškolcima i njihovim profesorima bila je Zaštitarsko-ekološka udruga "Senjar" iz Donje Dubrave, a prije dolaska u Donju Dubravu odakle je krenuo spust, učenici su sudjelovali na radionici profesorice Valentine Pirc-Mezga gdje su naučili mjeriti nitrate, PH vrijednost, temperaturu i provodljivost vode u Dubravskom jezeru i kanalu rijeke Drave, primjenjujući pritom i vještine snalaženja u prostoru.

U cjelodnevnoj avanturi spusta čamcima po starom toku rijeke Drave, u čemu im je pomogla udruga ZEUS, učenici su upoznali biljni i životinjski svijet, uzeli uzorke vode, proveli vježbe kartiranja te usvojili praktične savjete preživljavanja u prirodi poput loženja vatre, postavljanje šatora, zaštite od uboda insekata i slično. Po uspješnom završetku spusta učenici su prisustvovali predavanju u prostorijama Nautičkog kluba "Fljojsar" gdje im je prezentirana povijest splavarenja i trgovine drvom po Dravi, a imali su prilike vidjeti i tradicionalnu tehniku ispiranja zlata u čemu su im svoje vještine prezentirali zlatari iz Donjeg Vidovca.

Večer je bila rezervirana za posebno zanimljiv dio – noćenje u šatorima, loženje vatre i pripremanje večere, a već ujutro učenici su se uputili u Donju Dubravu na orijentacijsku vježbu pomoću karata i kompasa. Nakon toga uslijedio je posjet ušću Mure i Drave, a poslije i ranču Muškatljin na kojem su se učenici upoznali s uzgojem konja te potencijalima ruralnog turizma.

Zanimljiv projekt prepun dojmova i doživljaja kao i rezultate analize prikupljenih uzoraka učenici su 20. svibnja prezentirali svojim suučenicima u prostorijama škole.