Kultura i prosvjeta 16.08.2019. 13:31. Zadnja izmjena: 16.08.2019. 13:32.

Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec

Stari recepti iz kuharica i bilježnica naših baka u Knjižnici

U Knjižnici Nikola Zrinski u Čakovcu nedavno je otvorena izložba Kuharice i bilježnice naših baka. Izložba je dio projekta Impuls 54 + što ga Međimurska županija provodi u partnerstvu s KUD-om Mura iz Murskog Središća, Maticom umirovljenika Međimurske županije i Knjižnicom. U sklopu projekta Knjižnica s bibliobusom provodi radionice razvijanja kulture čitanja u Nedelišću, Murskom Središću i Donjem Kraljevcu. Na jednoj od radionica govorilo se o kulinarstvu i tako se rodila zamisao o izložbi kojom su prikazane stare tiskane kuharice, ali i rukopisne bilježnice recepata prema kojima su se nekad u Međimurju pripremala jela. Građu za izložbu dale su žene sudionice projekta Impuls 54 +, istaknula je autorica izložbe Sandra Mikac-Ciglar, dipl. knjiž., u odjelu obrade građe Knjižnice.

- Ideja o izložbi nastala je iz mojih osobnih interesa, ljubavi prema kuhanju i prema pričama iz prošlosti, a rodila se pred nekoliko godina kada sam iz kuhinje svoje sad već pokojne bake izvukla stare bilježnice recepata i odnijela ih kući da bi ih sačuvala, dodala je.

Izložba sadrži 23 takve priče, ispričane kroz 41 izložak – stare savjetnike za svakodnevni život , tiskane kuharice, ali i osobito vrijedne bilježnice naših baka. Neki od ovih rukopisa se čuvaju u obiteljima kao ostavština, ali se drugi još koriste pa i danas dopunjuju, među njima je i jedan koji je započela pisati žena rođena 1897. godine. Prevladavaju recepti za kolače i torte, one za svakodnevna jela se većinom pamtilo, a zapisivalo ih se i na liječničke nalaze i recepte, kuverte i račune, dakle na svaki dostupni komad papira, njega nekad u kućama nije bilo puno. O izložbi je govorio i emeritus Stjepan Hranjec i rekao da se njome predstavlja specifičan oblik narodne kulture jer su bilješke recepata nastale upravo zato da bi žene svoje vještine ostavile u nasljeđe kćerima, snahama i unukama. Bitno je da su autorice žene – dok se često govori o književnom ženskom pismu izloženo je odličan primjer narodnog ženskog pisma, istaknuo je. Knjižnica Nikola Zrinski već nekoliko godina ovakvim izložbama nastoji održati svijest o značaju naše narodne baštine, podsjetila je njena ravnateljica Liljana Križan, prof. Izložba postavljena u općem odjelu Knjižnice bit će otvorena do 31. kolovoza.