Kultura i prosvjeta 25.12.2016. 08:57. Zadnja izmjena: 25.12.2016. 09:04.

Škole za Afriku

Starije odgojne skupine Dječjeg vrtića Cvrčak sudjelovale u humanitarnoj akciji

U periodu od rujna do kraja prosinca, starije odgojne skupine matičnog objekta Dječjeg vrtića Cvrčak, Cvjetići i Ribice, te djeca i odgojitelji PO Pčelice iz Ivanovca, započeli su rad na UNICEF-ovom projektu Škole za Afriku. Cilj projekta je poticati solidarnost, međusobnu toleranciju te upoznavanje i življenje dječjih prava.

Prvi korak u projektu bio je informirati i uključiti roditelje koji su pomogli u prikupljanju slikovnog materijala, fotografija, karti svijeta kao i različitih predmeta (maske, glazbeni instrumenti, afrički novci…) koji su vezani za afričku civilizaciju i kulturu, čime su uređeni kutići Afrike. U spoznajno - istraživačkim aktivnostima putem enciklopedija, karti i globusa djeca su istraživala geografski položaj Afrike u odnosu na druge kontinente. Uz pomoć odgojitelja, roditelja i karte Afrike ubrzo su spoznali koje pustinje, rijeke, jezera i planinski vrhovi čine njezinu geografsku sliku.

Nakon spoznajnih aktivnosti kroz priče, prigodne tekstove, pokretne igre, igre s pjevanjem i prezentacije, djeca su upoznala način života, uvjete i običaje u kojima žive naši daleki prijatelji, a naglasak je stavljen na važnost poštivanja dječjih prava. Djeci je osobito zanimljiv bio biljni i životinjski svijet Afrike što ih je potaklo na izradu raznih stolnih igara (memory, puzzle, pokrivaljke i sl.). Iz dalekog Kameruna u posjet je došao gospodin Casimir. Na vrlo simpatičan način približio je djeci život i igre djece u Africi. U neposrednom kontaktu djeca su imala priliku upoznati tradicionalne glazbene instrumente. U afričkom ritmu završili smo druženje. Ovim putem djeca zahvaljuju gospodinu Casimiru na ugodnom druženju!

U humanitarnim akcijama – sakupljanju novčanih sredstava za projekt Škole za Afriku, djeca i odgojitelji bili su posebno inventivni. U PO Pčelice pod sloganom Svakog tjedna kuna jedna, roditelji su ubacivali novac u UNICEF-ovu kasicu - kućicu, a prodavali su i adventske vjenčiće koje su izrađivala djeca s odgojiteljima. Organiziranim planinarenjem odgojitelja, djece i roditelja pod nazivom Pčelice v međimurskim bregima, koje je realizirano 18. prosinca, svaki učesnik dao je dobrovoljni prilog za djecu Afrike.

Posjet Casimira iz Kameruna

PO Pčelice ukupno su kroz ove humanitarne akcije sakupile 1.080,00 kn. U skupinama Cvjetići i Ribice u matičnom objektu djeca su zajedno s odgojiteljicama osmislila slogan Svaki mjesec medo jedan, čime se potaklo roditelje da mjesečno donose pet kuna i ubacuju ih u kasicu. S roditeljima je dogovoreno i sakupljanje plastičnih boca, a dobiveni novac za ambalažu ubacivao se u kasicu. 14. prosinca u vremenu od 10.30 do 11.30 sati u Gradu su djeca i odgojitelji prodavali božićne ukrase i čestitke koje su izradili u vrtiću i gradskoj knjižnici Nikola Zrinski.

Prodaja se nastavila i u vrtiću 15. i 16. prosinca u jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Ukupno se uspjelo prikupiti 2.910,11 kn. Glavni motiv svih akcija bio je sakupljena novčana sredstva usmjeriti u unapređivanje obrazovanja djece Burkine Faso, kroz izgradnju školske infrastrukture i opremanje školskih učionica potrebnim materijalima.

Izvor: Gordana Patarčec