Kultura i prosvjeta 16.06.2020. 06:25. Zadnja izmjena: 16.06.2020. 06:26.

Obrtnička komora Međimurske županije

Stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja

U Obrtničkoj komori Međimurske županije 15. lipnja 2020., učenice, učenici i njihovi roditelji nazočili su svečanom potpisivanu ugovora  o stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja u školskoj godini 2019./2020. Uspoređujući s prošlom školskom godinom kada je bilo 29 stipendista, ovogodišnjih 32 stipendista dokaz su da učenici pravovremeno promišljaju svoju budućnost s obzirom da je svake godine sve veća potreba za radnom snagom, primarno u deficitarnim zanimanjima.

Ovogodišnji stipendisti školuju se u zanimanjima: vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, keramičar, stolar, bravar, elektroinstalater, automehaničar, autolimar, konobar, kuhar te pohađaju Graditeljsku školu Čakovec, Tehničku školu Čakovec i Srednju školu Prelog. 

Međimurska županija, gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće i općine Nedelišće, Šenkovec, Podturen, Domašinec, Vratišinec, Mala Subotica, Strahoninec dugogodišnji su partneri na projektu, sve sa željom da mladi Međimurci imaju perspektivu, završenu školu koja će im osigurati lakše zapošljavanje te u konačnici sigurna primanja koja su kod deficitarnih zanimanja i iznad državnog prosjeka. „Projekt provodimo od 2003. godine i do sada je isplaćeno skoro 3 milijuna kuna stipendija za oko 500 stipendista. Iznos ovogodišnje stipendije je 6.000,00 kuna i biti će isplaćena do kraja ovog tjedna“. Rekao je predsjednik Obrtničke komore Boris Lukovnjak.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je novim stipendistima, zahvalio općinama koje su partneri na projektu „Iznos stipendije od 6.000,00 kuna zasigurno puno znači u smislu poticaja i motivacije što ste se odlučili za zanimanja koja nam trebaju danas i koja će nam trebati sutra. Mi želimo da ostanete u Međimurju, da imate siguran posao, dobru plaću i na kraju vratite zajednici koja danas ulaže u vas. Veseli me podatak da je u Međimurju tijekom korona krize do današnjeg dana 35 novootvorenih obrta i to su odlični podaci. Stipendistima želim puno sreće, uspjeha i da ste na ponos vašim roditeljima i cijelom Međimurju.“

Projekt stipendiranja učenika deficitarnih zanimanja Obrtnička komora Međimurske županije provodi već 17 godina s ciljem da međimurskim obrtnicima osigura radnu snagu, a mladima da poticaj za školovanje upravo za ta zanimanja.

Pored župana Međimurske županije Matije Posavca, stipendiste su svojom nazočnošću podržali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek, načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun, zamjenica načelnika Općine Vratišinec Milena Granatir i zamjenik načelnika Općine Strahoninec Josip Šipek.

Ovogodišnji stipendisti su: Karlo Šopar, Karlo Paler, Zahar Novak, Luka Andrašec, Nikola Jurak, Mihael Šajnović, Nikša Šegović, Dorian Bočkaj, Leon Molnar, Leo Martinjaš, David Peras, Rober Strnad, Rober Vizinger, Gabriel Novak, Damjan Đuran, Robert Kontrec, Nikola Cimerman, Lovro Kovačić, Mihael Putarek, Mateo Stojko, Leonardo Krznar, Andrej Kolarić, Silvio Kolarić, Mateo Blažon, Lea Šoltić, Lorena Turk, Gabrijela Okreša, Heidi Döring, Emanuel Maček, Rafael Vibovec, Elena Hunjadi i Karlo Mesarić.