Kultura i prosvjeta 14.07.2016. 10:57. Zadnja izmjena: 14.07.2016. 10:59.

Pišta iz Štrigove

Stjepan Makovec: Maleni sam čovjek koji živi, diše i ponekad koju pjesmicu napiše...

U jednoj od svojih pjesama Stjepan Makovec Pišta iz Štrigove zapisao je stih: "Maleni sam čovjek koji živi, diše i ponekad koju pjesmicu napiše..."

No to je ipak preskroman opis za pjesnika kojem je u nedjelju, 3. srpnja, pred ispunjenim gledalištem u društvenom domu u Štrigovi, promovirana već četvrta pjesnička zbirka, na čijih dvjestotinjak stranica se tiho šuljaju, strasno buče, umilno pjevaju, žaluju ili se raduju stihovi na standardnom književnom jeziku i na zavičajnom govoru, specifičnoj kajkavštini Štrigove koju malo tko sa strane uopće može ispravno vokalizirati pri čitanju.

"Pjesme malog čovjeka" uz konferansu Mateja Ščavničara, predsjednika KUD-a "Sv. Jeronim" koji s ponosom ističe "Pišta je naš član", predstavio je mr. Ivan Kutnjak, recenzent zbirke. On je Makovca ocijenio kao "dobroćudnog pjesnika koji svaku svoju misao pažljivo sprema u svoju ladicu, te je kasnije eksponira na nekom unutarnjem platnu nezaborava".

Pjesme iz najnovije zbirke čitali su Dejan Buvač i Jasmina Rep, a autorske Pištine, uglazbljene pjesme, pjevale su "Stridonne".