Kultura i prosvjeta 07.07.2019. 08:28. Zadnja izmjena: 07.07.2019. 08:28.

Grabrovnik

Stjepan Makovec - Pišta: Pjesme ne nastaju za stolom, nego u vrtu ili uz kosilicu

- Kad kosim travu nekaj mi se vrti u glavi, a ne da bih sjeo pisati. Jednostavno mi na pamet padne misao. Isto tako u vrtu; vrt je moj od početka do kraja. Ja sam ministar vanjskih, a supruga Katarina unutarnjih poslova - ispričao nam je uvijek dobro raspoložen Stjepan Makovec - Pišta na svom imanju u Grabrovniku.

Gospodin Makovec izdao je petu zbirku pjesama nazvanu Jesenska brazda. U sklopu Štrigovskih noći predstavio ju je u ispunjenom holu štrigovske škole. Ovo mu je, kaže, zasigurno najzrelija zbirka.

O SVEMU POMALO

- Podijeljena je na sedam poglavlja. Ima tu ljubavnih pjesama, priča o napuštanju brijegova, o prirodi oko nas, rodoljubnih, humorističnih... Budući da je naše samoglasnike teško transkribirati pisao sam u nekom širem kajkavskom smislu - kaže gospodin Makovec.

Rodom je iz susjedne Železne Gore, potječe iz prave glazbene, tj. pjevačke obitelji. Otac Franjo i majka Filomena pjevali su u crkvenom zboru pa su tako dobar sluh prenijeli na sinove. Najstariji Ivan Makovec - Janči koji je danas pokojan svirao je harmoniku. Naš sugovornik svirao je violinu, trubu i gitaru, a najmlađi Franjo klarinet, gitaru i bas-gitaru.

PJEVAO I SKLADAO

- Bila su to druga vremena. Nekad, kad bi došli na kolinje, nakon jela krenula bi pjesma. Bio sam i u svatovskom bendu, cijeli život bavim se glazbom. Imam 70-ak svojih skladbi, tako je sve počelo - pojašnjava nam gospodin Makovec. Naime, 90-ih godina prošlog stoljeća pjevao je u mješovitom pjevačkom zboru KUD-a sv. Jeronim Štrigova.

- Imali smo samo jednu svoju pjesmu, a ljudi su tražili da im otpjevamo nešto štrigovsko. Tako su me pitali mogu li što napisati pa sam napisao. Ali s vremenom mi je postalo teško sam raditi glazbu i tekst pa sam se orijentirao na poeziju, tu si samostalan - objasnio nam je kako je iz glazbenika nastao pjesnik. Unatoč tome, i danas u ruke uzme gitaru i napiše (pjevnu) pjesmu, a najveća su mu inspiracija štrigovski brijegovi.