Kultura i prosvjeta 28.06.2018. 08:56. Zadnja izmjena: 28.06.2018. 08:57.

Program

Štrigovske noći od 5. srpnja: Koncerti u crkvi te Mia Dimšić, domaći izvođaći i Bebek u šatoru

Štrigovske noći, manifestacija koja se bez prekida održava od 1987. godine, počinju 5. srpnja. U prvom od tri tjedna središnje događanje bit će "8. umjetnička kolonija Štrigova 2018." Akademski slikari i kipari iz grupe Contra okupit će se na imanju Antuna Horvata u Banfiju te će od tamo krenuti po cijelome Međimurju i stvarati u prirodi.

Velika je novost održavanje koncerata u crkvi sv. Jeronima, koja je godinama restaurirana i radovi su pri kraju. U petak, 6. srpnja u 19 sati u njoj će nastupiti Zagrebački kvartet, a za dvije godine očekuje se i nastup cijele Zagrebačke filharmonije, najavljuju Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova i Josip Mikec, voditelj Turističke zajednice.

Dan poslije, u subotu, u 19 sati u Večeri Bachovih suita, partita i sonata nastupaju violinist Orest Shourgot i violončelist Mihovil Karuza. U isto vrijeme u nedjelju nastupa Kvartet Porin, s gostom Nikšom Bobetkom na kontrabasu.

Usporedo s radom Contre na terenu, ove će godine izložbama biti istaknuti radovi Vladimira Blažanovića. U Muzeju Međimurja Čakovec bit će njegova retrospektiva, u Pastoralnom centru bl. Alojzija Stepinca u Prelogu sakralni motivi, a u štrigovskom Državnom arhivu za Međimurje radovi na papiru, kaže Jurica Cesar, ravnatelj Arhiva. Umjetnička kolonija bit će svečano zatvorena u nedjelju, u 20:30, na terasi kafića Kult.


PETAK 20.07.2018.

  • Koncert Mie Dimšić pod velikim šatorom

SUBOTA 21.07.2018.

  • Fešta pod velikim šatorom

- Nastupa bend Noćna Smjena;  i Željko Kermek, Josip Sanjković-Mitrica, Mirjana Hudin i Zoran Gruić

NEDJELJA 22.07.2018

  • Mega Koncert Željko Bebek pod velikim šatorom - Ulaz Slobodan

- Pred grupa Noćna Smjena

Od 20. do 22. srpnja, sam finiš Štrigovskih noći 2018 nazvano je Vikendom turizma eno-gastronomije, tradicije i zabave.

Za početak će se u petak na vidikovcu Mađerkin breg održati susret avio modelara. Zatim će se prirediti roštilj i piknik uz naglasak na međimursku tradicionalnu kuhinju. Pružit će se i prilika mlađim naraštajima da pokažu svoje talente u sklopu ovih događanja kako bi ih se potaknulo na umjetničko izražavanje. Naposljetku će cjelokupnu večer zaokružiti nastup Mie Dimšić i pratećeg benda koji će se savršeno uklopiti u ozračje vidikovca obasjanog svjetlosnim efektima.

Drugi dan trećeg vikenda stavlja se naglasak na glazbu i vino stoga će tijekom dana biti otvoreni podrumi Međimurske vinske ceste članova Udruge vinara i vinogradara Hortus Croatiae. Kasnije tog dana bit će organizirani nastupi pjevača međimurskih korijena, kao što su Željko Kermek, Josip Sanjković-Mitrica, Mirjana Hudin i Zoran Gruić. Kao dodatak cjelokupnom programu za posjetitelje će se peći vol na ražnju.

Nedjelja, kao posljednji dan Štrigovskih noći, bit će ispunjena tradicijom, kulturom i nekadašnjim zanatima. Od jutarnjih sati bit će postavljena ulica tradicije koja će se savršeno uklopiti u Magdalensko proštenje. U popodnevnim satima posjetiteljima će se pokazati kako se nekad radilo na tradicionalnom štrigovskom gruntu. U sam štrigovski grunt uključit će se seoske igre. Kasnije te večeri bit će organiziran veliki koncert ŽELJKA BEBEKA.