Kultura i prosvjeta 18.03.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

STRUČNI SKUP O METODICI

U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu 2. ožujka održan je stručni skup međimurskog Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora na temu Metodika - znanost o poučavanju nastavnog predmeta. Na samom početku skupa učenici OŠ I.G.Kovačića Sveti Juraj na Bregu izveli su prigodnan dramsko–scenski, recitatorski i glazbeni program, a djelatnici škole pripremili su prezentaciju svog rada izložbom učeničkih radova i postignuća.
U uvodnom dijelu, kroz predavanja istaknutih pedagoških stručnjaka dr. sc. Ante Bežena i znanstvenika, bila je razrađena aktualna odgojno–obrazovna problematika.
Predstavljena je nova knjiga dr. sc. Ante Bežena Metodika - znanost o poučavanju nastavnog predmeta o kojoj su govorili dr. sc. Nevio Šetić, dopredsjednik HPKZ-a te predsjednik Vijeća za nacionalni kurikul Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, dr. sc. Ante Selak, jezikoslovac i književnik, te prof. dr. sc. Slavko Kulić, znanstveni savjetnik u zagrebačkom Ekonomskom institutu, interdisciplinarni znanstvenik i strateg hrvatskog i svjetskog društvenog razvoja.
O knjizi je rečeno da otvara prostor za razvoj metodika pojedinih nastavnih predmeta te pridonosi formiranju znanstvenog polja metodike i argumentirano daje odgovore na pitanja o pridruživanju metodike matičnim znanostima. Metodiku sagledava kroz interdisciplinaran pristup i kao znanost koja objedinjuje pedagogiju, psihologiju, filozofiju, sociologiju…
Dinamičnosti i energičnosti stručnog skupa, kao i sadržajno- tematskoj uzbudljivosti pridonijelo je izlaganje prof. dr. sc. Slavka Kulića koji je razmatrao teme i pitanja o ljudskom društvu i životu na Zemlji te pitanje ljudskog znanja.
- Znanje kao vrlina, faktor i strukturirana svijest ono je iz čega i pomoću čega možemo prevladati teškoće našeg društva. Ne smijemo se povlačiti niti prešutno prelaziti pred nasiljem ili nečim drugim što uništava našu ljudskost i čovječnost ili ljudskost i čovječnost onih koje odgajamo i obrazujemo. Moramo izgrađivati međuljudske odnose suradnje koji su pretpostavka poželjne budućnosti za sve ljude svijeta. Riječ je o nužnosti promjene ljudske egocentričke prirode u ljudsku altruističku prirodu, u smislu osvješćivanja dostojanstvenijeg življenja jednih s drugima u duhu multikulturalnosti – naglasio je Kulić.
Čestitke za dugogodišnji rad i dobiveno priznanje upućene su djelatnici Dječjeg vrtića Čakovec, odgojiteljici savjetnici Nevenki Holetić. Ona je dobitnica najvišeg pedagoškog priznanja za iznimna postignuća u radu s predškolskom djecom, nagrade Ivan Filipović za 2008. godinu. Na kraju stručnog skupa, razmatrano je izvješće o radu HPKZ-a MŽ za 2009. godinu, kao i Godišnji plan i program rada HPKZ-a MŽ za 2010. godinu.
Skupu pedagoških djelatnika Međimurske županije prisustvovalo je 80-ak sudionika: članova HPKZ-a Međimurske županije, odgojitelja, učitelja, profesora, stručnih suradnika, ravnatelja osnovnih i srednjih škola, djelatnika Učiteljskog fakulteta, predstavnika Turističke zajednice Grada Čakovca i Međimurske županije te javnih djelatnika. (r)

Izvor: 2864