Kultura i prosvjeta 11.12.2017. 09:44. Zadnja izmjena: 11.12.2017. 10:01.

Za odgojitelje

Stručni skup "Prometna preventiva u predškolskim ustanovama – iskustva i izazovi"

U četvrtak, 7. prosinca s početkom u 10:30 sati u zgradi Doma sindikata u Čakovcu održan je međužupanijski stručni skup „Prometna preventiva u predškolskim ustanovama - iskustva i izazovi“ za odgojitelje iz Međimurske i Varaždinske županije. Voditeljica skupa bila je viša savjetnica za predškolski odgoj gđa Darija Drviš.

Program stručnog skupa sastojao se od umjetničkog programa učenika Umjetničke škole M. Magdalenić iz Čakovca, uvodnih i pozdravnih riječi ravnateljice Dječjeg vrtića Cipelica Gordane Šoltić Siladi, predsjednika udruge Sigurna cesta Krešimira Ivankovića, pročelnika Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca Davida Vugrinca, načelnika Policijske uprave međimurske Ivana Sokača te voditeljice Službe za predškolski odgoj i obrazovanje Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Marije Ivanković koja je i pripremila uvodno izlaganje „Zakonsko uporište i provedba prometnog odgoja i obrazovanja s djecom rane i predškolske dobi“.

Viša savjetnica Tijana Vidović i stručni suradnik-pedagog savjetnik Zlata Gunc iz Dječjeg vrtića I. B. Mažuranić iz Zagreba pripremili su izlaganje „Kompetencijski okvir za planiranje ciljeva, poticaja i očekivanih ishoda učenja te procjenu postignuća djece u području odgoja i obrazovanja za prometnu kulturu i sigurnost djece u prometu“. Iskustva iz prakse pripremile su članice Tima Međimurske i Varaždinske županije. Iz Tima Međimurske županije odgojiteljica-savjetnica Nevenke Holetić i odgojiteljica Dijana Majerski iz PO „Vjeverica“ Dječjeg vrtića Cipelica pripremile su izlaganje o provedbi projekta „Sigurnost djece u prometu“, dok su odgojiteljice Marija Kovačić, Ljubica Bedić, Damira Tisaj i Valentina Mesarić iz PO „Mrav“ Dječjeg vrtića Cipelica pripremile prezentaciju „Primjeri dobre prakse prometne preventive u PO „Mrav“.

Tim Varaždinske županije u kojem su odgojiteljice Iva Šegović i Ksenija Sambolec iz Dječjeg vrtića Varaždin predstavio se na stručnom skupom prezentacijom „Uporaba autosjedalice za sigurnost djece u prometu“

Prometni odgoj razvija životno važne kompetencije koje djeci u rizičnim prometnim situacijama mogu spasiti život. Na skupu je kao primjer dobre prakse dat prikaz igre djece s autosjedalicom u odgojnoj skupini. Djeca su kroz igru s autosjedalicom razvijala životno-praktične vještine, motoričke vještine, samostalnost mišljenja i djelovanja, samoorganiziranje i samoiniciranje te komunikaciju. Radi smanjenja stradanja djece u prometu važna je kontinuirana suradnja svih dionika-aktivna uključenost službenika prometne policije u realizaciji programa prometne preventive u vrtiću, suradnja s vozačkim školama, radio i TV-postajama, HAK-om, različitim udrugama na provedbi različitih prometnih akcija usmjerenih na unapređenje ponašanja vozača i poboljšanje položaja djece u prometu te suradnja s lokalnom samoupravom, cestarskim i drugim nadležnim službama na rješavanju prometnih problema u naselju (npr. postavljanje signalizacije ispred vrtića) i u vrtiću (npr. uređenje prometnog poligona, opremanje prometnih kutića i sl.).

Prometna preventiva odgovornost je svih odgojno-obrazovnih radnika, budući da odgojitelji za djecu svojim svakodnevnim ponašanjem u svim situacijama predstavljaju uzor. Niti jedno dijete ne bi smjelo otići u školu bez osnovnih znanja i vještina potrebnih za sigurno kretanje i odgovorno ponašanje u prometu. Kotizaciju za sve sudionike stručnog skupa podmirila je udruga „Sigurna cesta“, a u projekt se uključio svojom podrškom i Centrometal Macinec na čemu im zahvaljujemo.

Izvor: Mirela Posavec, mag. paed.