Kultura i prosvjeta 11.10.2019. 13:51. Zadnja izmjena: 11.10.2019. 13:52.

Dani zahvalnosti

Subota, 12. listopada u Nedelišću: Kolači, srneći bograč, ribice, svježe pečenice...

Po 16. put zaredom u Nedelišću bit će održani Dani zahvalnosti za plodove zemlje. O izobilju na ovoj najvećoj jesenskoj manifestaciji u Nedelišću, ali i cijelom našem kraju već se pronio dobar glas. Sudeći prema najavama ovaj put bit će "najluđe" dosad! Dani zahvalnosti u sajamskoj dvorani Mesapa počinju u subotu, 12. listopada, u 10:00 i traju do 17:00. Ulaz je slobodan i svi su pozvani.

Predstavit će se gotovo sve udruge s područja općine Nedelišće, stižu gosti iz ostalih dijelova Međimurja, Istrani, Mađari, Slovenci... Već po običaju, kod svakoga možete zastati i "prigristi" ponešto. Osim toga, na brojnim prodajnim štandovima raznovrsne domaće proizvode ponudit će obiteljska poljoprivredna gospodarstva; bit će tu sireva, mesa z tiblice, ulja, zimnice...

BOGATSTVO OKUSA

Nakon otvorenja i blagoslova hrane, oko podneva posjetiteljima će lovci ponuditi srneći gulaš, a branitelji i ribiči, već po običaju, pržene ribice. No, tek tada počinje pravi (gastro) šou. Pod 'dirigentskom' kuhačom poznatog majstora kulinarstva Tomislava Špičeka osam ekipa natjecat će se u spravljanju pečenica. Svi će dobiti istu količinu svinjetine, veprovine i svježega špeka i "flajš-mašine" će proraditi. Za prilog moraju spraviti heljdu i poriluk. Kuha se od 12:00 do 15:00, a nakon toga sve to valja pojesti zajedno s domaćim kolačima i zlevankama koje će natjecateljskom žiriju udruge donijeti od kuće. 
Priprema se bogat kulturno-zabavni program, nastupit će nedelišćanski vrtići i mažoretkinje, a djeca će moći sudjelovati u radionicama izrade figurica od tijesta. Organizator je Turistička zajednica općine Nedelišće, pod pokroviteljstvom TZ-a Međimurske županije i TZ-a Hrvatske. Dan ranije predstavnici Općine Nedelišće i Grada Vodnjana potpisat će povelju o prijateljstvu.