Kultura i prosvjeta 21.02.2019. 12:40. Zadnja izmjena: 21.02.2019. 12:43.

Završna svečanost

SUKUS: Ples, glazba i pjesma srednjoškolaca u Centru za kulturu Čakovec

U Centru za kulturu Čakovec održana je završna svečanost projekta SUKUS. Glazbom, pjesmom i plesom srednjoškolci su pokazali rezultate svega što su naučili na kreativnim radionicama koje su unutar projekta SUKUS – Srednjoškolci U Kulturnim i Umjetničkim Sadržajima pohađali proteklih 15 mjeseci. Pod palicom iskusnih mentora Virne Hošnjak, Filipa Horvata, Petre Horvat, Davora Žerjava, Ivana Pranjića te Saše Mikca bavili su se plesom, sviranjem, pjevanjem, fotografiranjem, kreativnim pisanjem te DJ-iranjem.

Projekt SUKUS usmjeren je na rješavanje problema ograničenog sudjelovanja srednjoškolaca iz Međimurske županije u kulturno-umjetničkim sadržajima. Korisnici su učenici koji tijekom srednjoškolskog obrazovanja borave u učeničkom domu Srednje škole Čakovec i učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec te su odvojeni od svojih obitelji. Sudjelovanje u projektu omogućilo im je kvalitetno provođenje slobodnog vremena, razvijanje kreativnosti i otkrivanje novih talenata i interesa. U projektu je sudjelovalo 55 srednjoškolaca. Pored sudjelovanja u spomenutim radionicama, posjetili su Muzej iluzija i plesnu izvedbu u sklopu Tjedna suvremenog plesa u Zagrebu, Muzej suvremene umjetnosti u Grazu, ali i tvornicu čokolade Zotter, objasnila je voditeljica projekta Valentina Biševac te dodala da kao šećer na kraju predstoji izlet u Pečuh, odnosno posjet tamošnjoj Hrvatskoj gimnaziji. Posjećivali su kazališne predstave, projekcije filmova te se družili s kreativcima i umjetnicima poput fotografa Petra Sabola ili pjevačice Maje Posavec.

Kulturno-umjetnički program, uz mlade, talentirane sudionike projekta upotpunila je glazbenica Ivana Husar.

Prošlog tjedna u prostorijama čakovečkog ogranka Matice hrvatske održana je promocija Zbornika SUKUS koji objedinjuje radove učenika nastale na radionici kreativnog pisanja te rezultate fotografske radionice, a netom prije završne svečanosti u zgradi Scheier otvorena je izložba fotografija koja će se moći razgledati do 28. veljače 2019. godine. Projekt SUKUS financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Prijavitelj i nositelj projekta je Međimurska županija, a partner Ogranak Matice hrvatske Čakovec.