Kultura i prosvjeta 28.05.2020. 08:38. Zadnja izmjena: 28.05.2020. 08:41.

6. i 13. lipnja

Svi zainteresirani za razvoj grada Čakovca pozvani su da se priključe Centriranju Čakovca

  • Mislite da centar grada može biti po mjeri čovjeka? Da kvalitetu svakodnevnog života u Čakovcu možemo poboljšati? Želite i sami na neki način pridonijeti da grad Čakovec bude ugodniji za život njegovih stanovnike danas i za buduće generacije?

Svi zainteresirani za ova pitanja i više mogu se priključiti programu u sklopu projekta Nove prakse sudioničko upravljanje zgradom Scheier, programu međimurskih arhitekata pod nazivom Centriranje Čakovca koji će se održavati u online formatu 6. i 13. lipnja 2020.

Program je namijenjen za sve zainteresirane od srednjoškolske dobi pa sve do umirovljenika, a posebno je preporučen stanovnicima grada Čakovca te ostalima s interesom za urbanizam i prostorno planiranje. Za sudjelovanje nije potrebno predznanje. Prijave su otvorene do 3. lipnja 2020. u 23:59 sati putem prijavnice na linku.

Broj sudionika je ograničen, zato požurite s prijavom i rezervirajte svoje mjesto što prije.

O programu Centriranje Čakovca

Kao i u mnogim drugim gradovima i u Čakovcu je vidljiv trend opadanja kvalitete gradskog života i smanjenja živosti centra grada. Koji su razlozi? Izmicanje trgovačkih sadržaja na periferiju? Neadekvatan dizajn trgova i parkova? Problem prometa? Ili nešto sasvim drugo? Problemi, a svakako ni rješenja nisu i ne mogu biti jednoznačna.

Programom Centriranje Čakovca arhitektice Blanke Levačić želi se potaknuti mlade, ali i sve ostale građane na analizu postojećeg stanja i participaciju u kreiranju budućnosti koju žele za centar Čakovca. U direktnoj komunikaciji s arhitektima naučit će više o prostoru centra Čakovca, ali i svojim idejama pružiti pomoć arhitektima u daljnjem sukreiranju i planiranju grada. Uz Blanku Levačić, radionicu će voditi i arhitekti Matija Novak i Silvija Pranjić iz Udruženja arhitekata Međimurja.

Kroz radionicu u sklopu koje će sudionici analizirati stanje centra Čakovca (analiza zelenila, privremenih i stalnih sadržaja, otvorenih javnih prostora, građevina i slično) proizvest će se nova rješenja oživljavanja centra Čakovca kroz skice i makete. 

Javni razgovor o arhitekturi i razvoju grada Čakovca

Svi zainteresirani za teme urbanizma, arhitekture i razvoja grada pozvani su da se u četvrtak, 28. svibnja 2020. u 17 sati priključe online Javnom razgovoru o arhitekturi i razvoju grada Čakovca. Autorica, Blanka Levačić i voditelji ovog programa, Matija Novak i Silvija Pranjić govorit će nam o važnosti dobrog planiranja grada te će otkriti detalje i odgovarati na pitanja o programu Centriranje Čakovca. Javni razgovor će se moći pratiti uživo preko Facebook Live Streama na Scheier Facebook stranici.

O autorici i voditeljima programa

Autorica i voditeljica programa Blanka Levačić, dipl.ing.arh., radila je u nekoliko domaćih (UOA Miloš Pecotić; 3LHD) i inozemnih ureda (Dekleva Gregorič arhitekti, Ljubljana; SO-IL, New York) te je suosnivačica tvrtke Arhitekti Levačić Pranjić d.o.o. Uz rad na projektima obiteljskih kuća i zgrada trgovačke namjene sudjeluje u organizaciji i provođenju istraživačkih, društveno angažiranih i edukativnih projekata s fokusom na javne prostore manjih gradova kontinentalne Hrvatske. Jedan od takvih projekata je Laboratorij arhitekture u Čakovcu, nominiran za Medalju za konceptualni pothvat Hrvatske komore arhitekata u 2018.

Voditelj radionice Matija Novak mag.ing.arh., je svoje radno iskustvo stekao tijekom i nakon studija u uredima Profectus projektiranje, Arhitektonski biro Turato, Arhitektonski atelier Hržić i UOA Morana Vlahović. Trenutno radi kao vanjski suradnik.

Voditeljica radionice Silvija Pranjić, dipl.ing.arh.,iskustvo stječe u nizu domaćih i inozemnih arhitektonskih praksi (Public Design, Blazquez Guanter Arquitectes, Mikelić Vreš arhitekti, Studio 3LHD, Blos, Massimiliano Fuksas Architetto). Jedna je od autorica projekta Laboratorij arhitekture u Čakovcu čiji je cilj uvođenje srednjoškolaca u svijet arhitekture i urbanizma. Susnivačica je tvrtke Arhitekti Levačić Pranjić d.o.o. U svojem radu često ispituje drugačije načine gradnje te se fokusira na nove pristupe projektiranju javnog prostora.

Svi troje članovi su i predstavnici Udruženja arhitekata Međimurja (UAM) .

  • Svi zainteresirani su pozvani da sudjeluju i posjete programe, a novosti i sve dodatne informacije o aktivnostima na projektu Nove prakse mogu pronaći na web stranici scheier.hr te na društvenim mrežama projekta (Facebook, Instagram).

Društveno-kulturni i umjetnički programi organiziraju se u sklopu projekta Nove prakse - sudioničko upravljanje zgradom Scheier koji provodi Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu s Međimurskom županijom, a financira ga Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. (natječaj Kultura u centru) u 100% iznosu od 2.499.436,82 kn. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a završava zaključno s 29. listopadom 2020. godine.