Kultura i prosvjeta 20.07.2016. 08:15. Zadnja izmjena: 20.07.2016. 09:22.

OUŠ Čakovec

Svijetle note mladih glazbenika i lak korak balerina

Nedavno je nova generacija učenika Osnovne umjetničke škole Miroslav Magdalenić Čakovec povodom završetka nastave javnosti priredila pravu glazbenu poslasticu. Učenici završnih razreda malu su maturu položili nastupom u Scheierovoj zgradi u Čakovcu, a potom su im dodijeljene svjedodžbe, čime je završilo njihovo osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje.

Na sastanku Razrednog vijeća razgovarali smo o tome tko će dijeliti svjedodžbe pa se rodila ideja da učenici pritom pokažu što su naučili. Nek se zna da su, uz osnovnoškolsko obrazovanje, uspjeli završiti i dodatnu školu s posebnim programom koja je zahtijevala sate i sate truda i rada, rekla je ravnateljica Škole Senka Bašek -Šamec.

Na koncertu je nastupilo jedanaest učenika koji su završili šesti razred glazbene škole, dok je program završen nastupom šest balerina koje su završile četiri razreda baletne škole. Uz područne odjele matične škole u Donjem Kraljevcu, Murskom Središću, Orehovici i Prelogu, ove je godine tridesetak mladih zaslužilo svoje svjedodžbe.

Ravnateljica je istaknula da je izrazito ponosna na sve učenike, od kojih su se mnogi iskristalizirali u talentirane glazbenike koji će nastaviti glazbeno obrazovanje, a ostalima će opće glazbeno obrazovanje zasigurno dobro doći.

Prvi primjer je Učiteljski fakultet ovdje u Čakovcu na kojem je bez glazbe teško funkcionirati, a upravo taj predmet mnogima zadaje muke. Naša su djeca tu uvijek u prednosti, naglasila je ravnateljica. Iako su još jako mladi, većina njih već zna gdje želi nastaviti svoje obrazovanje. Neki su bili na prijemnom ispitu u Koprivnici, neki su se pripremali za Srednju glazbenu školu u Varaždinu, a neki će za godinu dana pokušati upisati Srednju baletnu školu u Zagrebu.

Naša balerina Dora Kos, iako je danas završila školu, ostat će s nama još godinu dana. Naime, po Zakonu o umjetničkom obrazovanju, posebno talentiranom djetetu dopušteno je omogućiti dodatnu godinu školovanja, bilo da se radi o glazbenoj ili baletnoj školi. Tako će Dora ostati s nama i dalje će raditi i vježbati, kako bi se pripremila za upis u srednju školu, pojasnila je Bašek- Šamec.

Tridesetak profesora s ostalim generacijama nastavlja predano raditi, a kako su nedavno završeni i prijemni ispiti i upis u prve razrede, novih izazova neće nedostajati.