Kultura i prosvjeta 21.10.2016. 12:25.

Izložba i predavanja

Svjetski dan jabuke proslavljen u Svetom Martinu na Muri

Galerijski prostor iznad općinskog ureda u Svetom Martinu na Muri i ove je godine bio lokacija proslave Svjetskog dana jabuke. Članovi Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri i ovog su se puta po trudili da se ne zaboravi na ovaj važan datum za Međimurke i Međimurce koji proizvode trećinu hrvatske jabuke, te su pripremili izložbu starinskih i modernih sorti jabuke. Organizaciju današnje svetkovine jabuke u Svetom Martinu na Muri pomogli su i Savjetodavna poljoprivredna služba, Lokalna akcija Međimurski doli i bregi te Općina Sveti Martin na Muri.

Prvi čovjek udruge i najiskusniji međimurski voćar Mladen Dobranić, potrudio se da se na jednom mjestu okupe svi oni koji se bave uzgojem ove kraljice voća, a čije su voćke preživjele ovogodišnji mraz. Stoga su se izložbi i samom obilježavanju pridružili i mnogi OPG-ovi, predstavnici tvrtki, ali i članovi Učeničke zadruge Tinček Osnovne škole Sveti Martin na Muri koja ima svoj voćnjak starinskih sorti.

Organizatori, ali i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman uz ravnatelja škole Tomislava Paljka, složili su se tijekom razgledavanja izloženog kako izložba postaje pravo mjesto edukacije djece i mladeži za voćarstvo te istaknuli nadu da će tako i ostati. Održana su i dva stručna predavanja, o Dopunskim djelatnostima na OPG-u i aktualnim Mjerama ruralnog razvoja, uz izlaganja Natalije Peter Hunjadi i Ljiljane Kocen.