Kultura i prosvjeta 23.10.2020. 13:43. Zadnja izmjena: 23.10.2020. 13:43.

Regionalni centar kompetentnosti

Tehnička škola Čakovec kreće u projekt dogradnje i rekonstrukcije radionica vrijedan 13 milijuna kuna

U Tehničkoj školi Čakovec nastavlja se s razvojem Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu te su ravnatelj TŠČ-a Dražen Blažeka i direktorica tvrtke Đurkin Maja Đurkin Međimurec potpisali ugovor o javnoj nabavi radova na rekonstrukciji i dogradnji postojeće zgrade Radionice Tehničke škole Čakovec.

Rekonstrukcija i dogradnja objekta dio je projekta Regionalni centar strojarstva TŠČ vrijednog 56 milijuna kuna kojim će se omogućiti stvaranje infrastrukturnih, tehnoloških, organizacijskih i stručnih preduvjeta za vrhunsko strukovno obrazovanje te obrazovanje odraslih sukladno potrebama gospodarstva u području strojarstva u Međimurskoj županiji i regiji.

Tehnička škola Čakovec kao jedna od najvećih strukovnih škola u regiji, kontinuiranim osuvremenjivanjem opreme i školskih prostora, unapređivanjem programa i provođenjem projekata, predvodnik je u obrazovanju kadrova tehničkih zanimanja, što potvrđuju brojni zapaženi rezultati koje ostvaruju njihovi učenici. Razvoj Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu kruna je svih ulaganja i rezultata, istaknuo je ravnatelj Blažeka dodavši da će se tek sada početi izvoditi vidljive aktivnosti projekta.

Direktorica tvrtke Đurkin Maja Đurkin Međimurec izrazila je veliko zadovoljstvo što nastavljaju razvijati odličnu suradnju s Tehničkom školom Čakovec, posebice u okviru ovog projekta koji je iznimno važan za Međimurje. Radovi na rekonstrukciji i dogradnji u vrijednosti 13.113.523,10 kuna trajat će 11 mjeseci, nakon čega slijedi opremanje novih prostora. Nabavit će se vrhunska oprema za 9 novih školskih praktikuma iz potpodručja strojarstva, a u novoopremljenim laboratorijima odvijat će se praktična nastava za učenike Tehničke škole Čakovec, za učenike škola partnera, ali i edukacije i stručna usavršavanja za odrasle. Interes za korištenje budućih laboratorija već su iskazali i brojni poduzetnici iz regije koji su prepoznali važnost Centra kompetentnosti u strojarstvu koji se razvija u Međimurju, istaknula je voditeljica projekta Mihaela Pancer Zadravec .

„Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu logičan je slijed povezivanja gospodarstva i obrazovanja u Međimurju koje se temelji na znanstvenoj i strukovnoj izvrsnosti, a upravo će ta izvrsnost omogućiti našim učenicima još više kvalitetnijeg znanja i stručnosti.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je nazočio potpisivanju ugovora s pročelnicom za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženkom Novak.

Ostatak sredstava  iz projekta namijenjen je uspostavi suradnje s najboljim europskim i svjetskim centrima kompetencija, domaćim i stranim obrazovnim institucijama, stručnim tijelima, komorama i poduzetnicima, razvoju novih i unapređenju postojećih programa obrazovanja, jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika TŠČ i partnerskih škola te mentora zaposlenih kod poslodavaca, promociji i upravljanju. Početak korištenja novih prostora Centra kompetencija Tehničke škole Čakovec očekuje se krajem 2022. godine, dok provedba projekta završava krajem 2023. godine.