Kultura i prosvjeta 21.01.2017. 16:10. Zadnja izmjena: 21.01.2017. 21:35.

Dobitnik Rektorove nagrade

Tihomir Vrbanec: Snimili smo dokumentarni film "Novo ruho Muzičke akademije"

Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu niz je godina drugi dom Tihomiru Vrbancu iz Mačkovca koji je trenutno pred završetkom studija, te čeka obranu diplomskog ispita. Dobitnik je Rektorove nagrade u akademskoj godini 2015./2016., za dokumentarni film "Novo ruho Muzičke akademije" na kojem je radio s kolegama i kolegicama s Akademije.

O čemu se je riječ u filmu?

- "Novo ruho Muzičke akademije" govori o selidbi Muzičke akademije iz starih prostora u dugo očekivanu novoizgrađenu zgradu na Trgu maršala Tita. U filmu se pojavljuju razni sugovornici iz arhivskih snimaka pa do današnjeg dekana Akademije, bivših dekana koji su pokrenuli proces selidbe te gradonačelnika Bandića koji opisuju kako je došlo do "novog ruha" Muzičke akademije. Vizualno je film upotpunjen arhivskim snimkama, snimkama procesa selidbe i samog rada u novoj zgradi. Snimali smo proces koji je trajao oko 18 mjeseci te smo prisustvovali i nekim događajima koji nisu na kraju završili u filmu, ali su svejedno bili vrijedni dokumentarnog zapisa.

Iz kojih pobuda ste se priklonili ovaj temi?

-Studenti tri akademije (Likovna, Muzička i Dramska) već dugi niz godina zajedno surađuju na projektima. Počevši od projekta izvedbe "Čarobne frule" u dvorani Lisinski 2009. u kojem je sudjelovalo preko 150 studenata svih akademija pa sljedeće godine kada su studenti zajednički postavili operu "Carmen". Prošle godine snimali u novoj zgradi Muzičke akademije snimali smo glazbu za jedan film u produkciji ADU-a. Uvijek smo blizu jedni drugima i usko surađujemo, pa smo tako i ovim film spojili rad akademija.

MONTAŽA JE I STRUKA I HOBI

Čime ispunjavate slobodno vrijeme?

- Montaža filma je i struka i hobi, a tijekom studija imali smo  puno praktičnog rada kojim sam bio zaokupljen naprosto cijeli dan. Svoje slobodno i profesionalno vrijeme raspoređujem na rad na filmovima, gledanje filmova, na čitanje dobrih knjiga te  na druženja koja su bitna za novo ime na profesionalnoj filmskoj sceni.

Jeste li Rektorovu nagradu priželjkivali, što ona za Vas znači?

-Moram priznati da sam nekako i zaboravio već na taj film uz mnoštvo obaveza na ADU-u. Prijavio ga je producent za Nagradu i koja je došla kao lijepo iznenađenje za mene.

Kome biste preporučili upis na Akademiju dramskih umjetnosti?

-ADU bih preporučio svakome tko je u sebi osjetio iskru i želju da stvara, da razvija ideje, a uz to još i voli filmove. Za ADU govore kako je jako teško upasti. Što se tiče mog odsjeka montaže - ako dođete na prijemni ispit i pokažete da volite film, da želite učiti o njemu i da ste spremni na mnogo rada, profesori na prijemnom će to prepoznati i svakako odgovarajuće vrednovati, pojasnio je T. Vrbanec spomenuvši kako će i nakon završetka školovanja ostati u Zagrebu za koji vjeruje da je filmski centar u Hrvatskoj pa je tako i njegova budućnost ondje. Ono što je najuzbudljivije je ipak, da iako je Zagreb centar, filmska snimanja vode ga po cijeloj Hrvatskoj, a nada se da će imati priliku sudjelovati i na projektima izvan granica domovine.