Kultura i prosvjeta 18.12.2016. 15:41.

Gospodarska škola Čakovec

Tijekom projekta Agroeduca educirali 163 odrasle osobe

Krajem studenoga u Gospodarskoj školi Čakovec održana je završna konferencija projekta Agroeduca čiji je cilj bio ojačati kapacitete ustanova koje se bave obrazovanjem odraslih. Gospodarskoj školi kao korisniku projekta vrijednog 2,513.707 kuna, partneri su bili Prirodoslovna škola Karlovac i Srednja škola Bedekovčina.

U okviru projekta stvorena su tri nova i tri modernizirana programa.

Novi programi nastali su na ideji nadogradnje postojećih osposobljavanja. Imali smo postojeća zanimanja vinogradar - vinar, voćar i cvjećar - aranžer koje smo modernizirali u skladu s potrebama tržišta. Uzgajivač cvijeća je nadogradnja aranžera, a voćari su educirani ne samo za uzgoj voća, već i njegovu preradu, pojasnio je ravnatelj Gospodarske škole Renato Vinko.

U okviru moderniziranih programa na području Međimurske županije besplatno je osposobljena ukupno 91 osoba, od čega 33 vinogradara - vinara, 38 voćara i 20 cvjećara- aranžera. Edukaciju za nova zanimanja prošlo je 72 ljudi. Tako je za uzgajivača povrća u otvorenim i zatvorenim prostorima osposobljeno 23 ljudi, za uzgajivača cvijeća na otvorenom i zatvorenom prostoru 21 polaznik, dok se za prerađivača voća educiralo 28 kandidata. Uz to, za održivu uporabu pesticida osposobljeno je 106 odraslih.

Nama je u planu uvrstiti ova zanimanja u program osposobljavanja odraslih, no, to će ovisiti o zainteresiranosti jer edukacije više neće biti besplatne, istaknuo je R. Vinko.