Kultura i prosvjeta 18.03.2018. 17:49. Zadnja izmjena: 18.03.2018. 17:50.

Natjecanje

Tko su najbolji mladi tehničari u Županiji?

Graditeljska i Tehnička škola Čakovec bile su u petak, 2. ožujka domaćini šezdesetog Županijskog natjecanja mladih tehničara. Natjecanje čiji su organizatori Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i Županijsko stručno vijeće učitelja tehničke kulture otvorili su ravnatelj Graditeljske škole Zvonko Ladić i  predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved, a s nekoliko riječi prisutnim učenicima i mentorima obratili su se i župan Međimurske županije Matija Posavec te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Branko Sušec.

Redovni program

Natjecanje je održano u 12 kategorija, a sastojalo se od pismene provjere znanja, praktičnog dijela te usmenog predstavljanja rada odnosno vještine. Direktan plasman na državno natjecanje koje će se od 9. do 12. travnja održati u Istri zaslužili su učenici koji su osvojili prvo mjesto. U području maketarstva i modelarstva najbolji je bio Josip Đeri, učenik 5. razreda Osnovne škole Petra Zrinskog Šenkovec. Roko Škoda, učenik 6. razreda OŠ Draškovec, osvojio je prvo mjesto u kategoriji graditeljstva, a u obradi materijala najspretnijim se pokazao učenik 7. razreda OŠ Selnica Lukas Kraljić.

Vito Križaić (7. razred) iz III. osnovne škole Čakovec bio je najbolji u strojarskim konstrukcijama. Od učenika osmih razreda koji su se natjecali u eletrotehnici prvo mjesto osvojio je Vilim Srnec (OŠ Nedelišće), dok je Lovro Žganec iz OŠ Mursko Središće odnio titulu najboljeg u elektronici. U kategoriji učenika od 5. do 8. razreda koji su se natjecali u robotici najbolja je bila  Ema Hatlak, učenica 7. razreda OŠ Prelog.

Izvannastavne aktivnosti

U kategoriji izvannastavnih aktivnosti zajedno su se natjecali učenici od 5. do 8. razreda. Prvo mjesto u području fotografije osvojila je Elena Zeman iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu. U robotskom spašavanju žrtve najboljim se pokazao Hrvoje Vurušić (II. OŠ Čakovec), u automatici je pobijedio Marko Borković (I. OŠ Čakovec), a u modelarstvu uporabnih tehničkih tvorevina Barbara Vinković (OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu). U novom području natjecanja – radiokomunikaciji – prvo mjesto pripalo je učenici OŠ Jože Horvata Kotoriba Niki Buljan.

Plakate s fotografija na temu Zimske sjene izložilo je osamnaest učenika, a najuspjšnijim radovima proglašeni su uratci učenika OŠ Prelog Emili Novak, Marine Dolenec i Marina Vlašića.