Kultura i prosvjeta 31.12.2016. 09:54. Zadnja izmjena: 31.12.2016. 09:55.

Dr. Vinku Žgancu u spomen

Tradicionalna manifestacija Večer Žgančevih zapisa održana u Vratišincu

Dva jubileja - 40. obljetnica smrti akademika dr. Vinka Žganca i 100 godina od izdavanja njegove prve zbirke pjesma Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja, svečano su proslavljena u njegovu rodnu naselju Vratišincu. Tim povodom je u subotu, 10. prosinca u tamošnjem domu kulture dr. Vinka Žganca organizirana tradicionalna manifestacija Večer Žgančevih zapisa.

Organizator, KUD Dr. Vinko Žganec pobrinuo se da ovogodišnja svečanost, kojoj je u prvom planu bila međimurska popijevka koju je Žganec zapisao, dugo ostane u sjećanju. Večer je svojim nastupom otvorio Mješoviti pjevački zbor Dr. Vinko Žganec Vratišinec nakon kojeg su se vratišinečkoj publici predstavili mladi umjetnici iz glazbenog sastava Boemikon.

Svoje sposobnosti pokazali su i ženska vokalna skupina Kulturno - umjetničke udruge Društvo žena Gornji Kraljevec, Mješoviti pjevački zbor KUD-a Mura iz Murskog Središća, članovi KUD-a Katruže iz Ivanovca, udruga Pjesma iz Donjeg Kraljevca, vokalna skupina Vesele Međimurke i selnička Ženska vokalna skupina Sv. Marko iz Selnice. Solo su nastupile Renata Kramar i Samanta Grahovec.

 Samanta Grahovec, Filip Horvat i Lea Šprajc

Martina Jakšić Rodiger i Damir Rodiger pripremili su pjesme Igrajte nam japa i Međimurski zdenci, a mladi duo u čijem su sastavu bili Lea Šprajc i Filip Horvat osvojio je publiku izvedbom međimurskih pjesama Sadili smo bažuljka i Zdrav kralj mladi. Nagrađivana folklorna skupina KUD-a Dr. Vinko Žganec iz Vratišinca publiku je uveselila interpretacijom pjesama Od Središća do Podturna, dok je pjesmu Nikaj duže do Miholja izvela starija folkorna skupina KUD-a.

Svoj doprinos dali su i glazbenici Gordana Lach - Goga i Željko Grahovec koji su večer prepunu međimurske pjesme zaključili božićnom čestitikom i autorskom pjesmom Vrni nam Božić.