Kultura i prosvjeta 24.03.2016. 08:25. Zadnja izmjena: 24.03.2016. 08:38.

Podbrest

Tradicionalna uskrsna izložba rukotvorina Udruge žena Brest

Članice Udruge žena Brest iz Podbresta 13. su ožujka u društvenom domu u svom mjestu priredile sada već tradicionalnu uskrsnu izložbu rukotvorina. Predstavile su se heklanim radovima, dekupaž kutijama i okvirima, oslikanim staklenim čašama i vazama, cvijećem od papira i brojim uskrsnim ukrasima. Najviše pozornosti plijenila su neobična ukrasna jaja od konca i špage koja su krenule izrađivati na inicijativu Margarete Sraka.

Dio izložbe bio je posvećen starim običajima i zanatima. Žene su izdradile eksponate od prirodnih materijala poput šiblja, mahovine, drva i kukuruzovine. Na taj način predstavile su kako se nekada radilo i živjelo o ovom kraju. Izložbu su recitacijama otvorile Dina Mišić i Anela Krčmar, učenice drugog razreda Osnovne škole Orehovica. Članice udruge, kao dobrodošlicu posjetiteljima izložbe ponudile su domaće kolače.

Prodajom predmeta i ukrasa prikupljeno je 3200 kuna. Dio novca, kao i do sada,  ići će u dobrotvorne svrhe. Ovoga puta za kupnju namirnica za potrebite koje će potom razdijeliti župnik Damir Slamek. Dio novca donirat će i za kupnju novih klupa s klecalima za župnu crkvu.

"Nama nije najbitnije da prodamo svoje radove. Bitno je da ljudi dođu i vide koliko je truda i volje uloženo u sve ovo te da prepoznaju da najveći dio novca uvijek dajemo u humanitarne svrhe. A kada dođu, onda je važno i da se svi zajedno podružimo", kazala je Štefanija Maček, predsjednica Udruge Brest.