Kultura i prosvjeta 31.08.2016. 07:56. Zadnja izmjena: 31.08.2016. 08:13.

Međimurska županija

U dvije godine sedam milijuna kuna za asistente u vrtićima i školama

Svako dijete koje u Međimurskoj županiji treba asistenta, istog će i dobiti prvog dana nastave. Kao i prošle godine, a što je potvrdio i sam župan Međimurske županije Matija Posavec, svih 52 školaraca može mirno dočekati novu školsku godinu, baš kao i 49 asistenata. Naime osim samim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, podrška je dana i nezaposlenim osobama registriranima na tržištu rada, pa je angažirano 52 asistenata. Odlukom Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove je godine međimurski projekt uspješno prošao fazu procjene kvalitete, pritom istaknut kao primjer, te su slijedom toga za tu svrhu dobivena sredstva, 2.316.977,12 kuna. Županija inače već petu godinu provodi ovakav projekt u suradnji s partnerima, 20 osnovnih i jednom srednjom školom.

Mimo ovog projekta, Županija je uspjela osigurati i dodatne pomagače preko natječaja ministarstva za udruge, i u tom će projektu sudjelovati sa svojim sredstvima, sve samo kako bi svako dijete imalo svog pomagača. Time se apsolutno ruše barijere u potpunoj društvenoj uključenosti i prihvaćanja djece s teškoćama kao punopravnih članova društva, na čemu cijela zajednica mora raditi.

„U prošloj školskoj godini tako smo devetnaest  asistenata za devetnaest djece osigurali učenicima s poteškoćama u razvoju koja nisu obuhvaćena projektom, a u suradnji s Udrugom gluhih i nagluhih Međimurske županije, Društvom distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, Udrugom za autizam Pogled, Udrugom slijepih Međimurske županije i Udrugom za sindrom Down Međimurske županije“, objasnila je Sonja Kiković, voditeljica projekta, dok Branko Sušec, pročelnik UO za društvene djelatnosti pohvalio sve škole, asistente, roditelje, ali i Županiju, što zajedničkim snagama svake godine stvaraju i provode sve bolji program, od kojeg najveći benefit imaju upravo djeca.

Samo međimurski predškolarci imaju asistente u vrtićima!

Dok je prijavila još jedan uspješan projekt, te je od prvog dana nastave osigurala svakom učeniku pomoćnika, Međimurska županija jedinstvenim modelom vrijednim milijun kune iste je uvela i u sve svoje predškolske ustanove, za 30 vrtićke djece. Time je samo još jednom dokazala da sustav prilagođava djetetu, a ne dijete sustavu te s više od 40% sredstava koje usmjerava u obrazovanje opravdala svako ulaganje u napredak i razvoj svojih mladih.