Kultura i prosvjeta 26.04.2018. 13:46. Zadnja izmjena: 26.04.2018. 13:46.

Prigodni program

U Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec obilježena 510. obljetnica rođenja Marina Držića

- Držić je bio renesansni čovjek, poliglot, pisac, glumac, redatelj i prorektor najboljeg Sveučilišta u ono vrijeme.  Možemo reći - genij. On bi i danas imao puno toga za reći, bio bi vrlo kritičan, pravi intelektualac. Učenici ga danas razumiju o onoj mjeri u kojoj se taj jezik, karakterističan za Dubrovnik, uopće može razumjeti. Težak je jezik njegova pisanja, no u školi Držića vrlo detaljno radimo pa gimnazijalcima njegov rad nije stran, kazao je Ivan Pranjić, profesor hrvatskog jezika te predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, nedavno u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec. Ondje je povodom 510. obljetnice rođenja poznatog hrvatskog renesansnog književnika održan prigodni program u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Odjela za književnost Matice hrvatske i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

U holu čakovečke Gimnazije prikazan je animirano – dokumentarni film Držić, scenaristice i urednice Ljubice Benović, nastao 2008. godine u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Prije prikazivanja filma Benović je u kratkom uvodu objasnila kako je film nastao, dok je Lahorka Plejić Poje, pročelnica Odjela za književnost Matice hrvatske i profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, govorila zašto i kako bi danas trebalo čitati Držića.

- Ponosna sam što Matica hrvatska, HRT i Filozofski fakultet prepoznaju učinkovitost i vrsnost naše Gimnazije, pa i sve svoje projekte rado dijele s nama. Na taj način naši učenici dobivaju dodatne zanimljive sadržaje koji obogaćuju njihova znanja i vještine, zahvalila je svim organizatorima ravnateljica Škole Tea Dragić Runjak.