Kultura i prosvjeta 03.05.2016. 12:31. Zadnja izmjena: 03.05.2016. 12:37.

Eko tjedan

U OŠ Donji Kraljevec tjedan dana živjeli s prirodom i brinuli o njoj

Osnovna škola Donji Kraljevec je Dan planeta Zemlja, 22. travnja, obilježila s nekoliko akcija u eko-tjednu, od 18. do 22. travnja. Učenici i njihovi roditelji skupljali su plastične čepove, kao donaciju za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, pomoć u nabavci skupih lijekova, a i stari tekstil i odjeću, za Socijalnu zadrugu Humana Nova iz Čakovca. Početkom tjedna provedena je proljetna akcija skupljanja starog papira, prikupljeno ga gotovo 5 tona – računa se da se tom količinom spasi stotinu mladih stabala i 350 tisuća litara čiste vode. Najuspješniji mjereno količinom starog papira po učeniku bio je 7. razred, koji je pobjednikom proglašen na priredbi održanoj na sam Dan planeta Zemlja.

Učenici članovi Eko-patrole u svim su razredima proveli kratku edukaciju o tome kako se odlaže tetrapak ambalaža, a u četvrtak se cijela škola uključila u Zelenu čistku – vođeni svojim učiteljima učenici su od smeća očistili školski park i igralište, ali i prostor uz glavnu ulicu, od škole do općinske zgrade i njegovog parkirališta, okolicu METSS-ove prodavaonice i prostor uz prugu.

U petak 22. travnja provedene su radionice na temu očuvanja međimurske kulturne baštine, o narodnim nošnjama i instrumentima. Njihovi rezultati predstavljeni su na zaključnoj priredbi eko-tjedna, kao i eko-vlak izrađen od recikliranog tetrapaka. U eko-reviji su manekeni prošetali pistom u narodnim nošnjama i tradicionalnoj odjeći Hrvatske i ostalih zemalja članica međunarodnog projekta Erasmus+, u koji je škola uključena od ove školske godine. Učenici predmetne nastave na kraju su iskušali svoje znanje u eko-kvizu.