Kultura i prosvjeta 18.01.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:18.

U samostanu izložba poštanskih maraka

U hodniku franjevačkog samostana u Čakovcu otvorena je izložba poštanskih maraka postavljena povodom 20-godišnjice vatikanskog priznanja Republike Hrvatske. Marke iz fundusa Hrvatske franjevačke provincije za postav su pripremili Željko Stefanović i pater Vatroslav Frkin uz pomoć Hrvatskog filatelističkog društva Zrinski iz Čakovca. Otvorenju izložbe odazvali su se brojni dionici društvenog života Grada i Županije, a uz domaćine, prigodnim im se riječima obratio i župan Ivica Perhoč.
Poštanske marke koje su u postavu ubrajaju se u preko 1.750 različitih maraka koje je, do današnjeg dana, izdao Vatikan. Među njima ima izuzetno vrijednih primjeraka, no, najvažnije svojstvo tih maraka svakako je njihova izuzetna estetska vrijednost.
- Kvaliteta izrade i izbora motiva na poštanskim markama Vatikana među najboljima su u svijetu.
One su neizmjeran izvor podataka o umjetničkim djelima od kojih se neka baš ne mogu često vidjeti uživo.
Na markama Vatikana pojavljuju se i ličnosti koje su nekim načinom svog djelovanja povezane s Vatikanom - filozofi, znanstvenici, umjetnici, povjesničari, svjetski putnici, istaknuo je Željko Stefanović dodajući kako su u postavu čakovečke izložbe i Sede Vacante - poštanske marke koje se izdaju po smrti papa.
Pater Vatroslav Frkin s puno je topline govorio o ideji postavljanja ove izložbe u Čakovcu.
- Upravo se ovdje rodila ideja da uz 20. obljetnicu vatikanskog priznanja Republike Hrvatske izložba poštanskih maraka bude uopće postavljena i, eto, postavljena je u Čakovcu - istaknuo je, između ostalog, Frkin.
Prigodnim pjesmama otvorenje izložbe pratile su i dame crkvenog pjevačkog zbora koje vodi Dragica Karolina Šimunković. (l)

Izvor: 2960